CHIARA ARKESTEIJN 

Ideaal zou zijn als ik een soort multi-disciplinaire werkplaats had waar ik ieder idee meteen zou kunnen testen!

Thuis bij Chiara 

We ontdekken Chiara's werk op een 'Meuk is leuk' -avond in Rotterdam. Geïntrigeerd door de mooie prints die aan de muur prijken gaat Starla op zoek naar de maker. Dat blijkt de bescheiden, recent afgestudeerde Chiara Arkesteijn. Hier lees je over haar stijl, inspiratie en samenwerkingen...

 

 


Welk werk laat je bij YEDS zien en welke achtergrond heeft dit werk? 
Bij YEDS laat ik een tekening zien dat nog een work in progress is, een groot vel papier van anderhalve meter lang met allemaal vrouwenportretjes in Oost-Indische inkt. Dit werk komt voort uit ander werk, waar ik een patroon van de portretten wilde maken om te kijken hoe ze beeldend met elkaar werken. Ik wilde dat het niet alleen een verzameling hoofden werd, maar ook een interessant beeld op zich. 

 

 

De tekeningen van beauty producten zijn een serie die ik vlak na het afstuderen van de Willem de Kooning ben begonnen. Ik wilde graag iets natekenen dat mooi was, om bezig te blijven toen ik niet meteen opdrachten had. De beauty producten bleken daar perfect voor, en tegelijkertijd kon ik voor mezelf met de vraag spelen welke rol ze in het leven van de vrouw spelen. De zeefdruk is voortgekomen uit een project waar ik met Elzeline Kooy aan werk. We maken een boekje met tekeningen over tienermeisjes.  

 

 

Waar is je werk aan te herkennen? 
Mijn werk is meestal hand getekend en bestaat uit subtiele gebaren. Ik denk dat mijn tekeningen en ander, abstracter werk gemeen hebben dat ze zacht, aaibaar zijn, maar met bijvoorbeeld een melancholisch of verdrietig randje. 

Welke karaktereigenschappen zijn terug te zien in je werk? 
Verlegen zijn en gevoeligheid zijn karaktereigenschappen die je terugziet in de portretten die ik maak, en ik vind het ook leuk dat daar naar boven komt. Ik kan teruggetrokken zijn, en mijn werk bestaat ook meestal uit kleine gebaren.  

Hoe zou je je stijl omschrijven? 
Vrolijk-minimalistisch, gevoelig, vrouwelijke, zachte esthetiek.  

Met welk materiaal werk je graag? 
Ik werk vooral graag met papier, en ik vind het fijn hoe het soort papier dat ik gebruik onderdeel is van de tekening die ik maak. Papier zit tussen de gedachtenwereld en de echte wereld in, omdat het zo tastbaar en ook zo fragiel is. Mijn lijnen maak ik graag goed zwart met Oost-Indische inkt, en kleuren maak ik met ecoline en aquarel. Ik probeer zoveel mogelijk materiaal uit, zoals hout, zijde, gips of acrylverf. 

Met welk nieuw materiaal zou je nog willen werken? 
Er is van alles dat ik nog zou willen proberen, maar in de nabije toekomst wil ik graag een patroon laten drukken op stof, om daar gebruiksvoorwerpen van te maken. In de iets verdere toekomst zou ik graag een serie keramieke objecten maken. 

Als je elke opdracht in de wereld mocht doen? Waar zou dat zijn en wat zou je maken? 
Ik heb nog nooit in het buitenland gewerkt, en dat is iets wat ik nog heel graag zou doen. Het liefste zou ik op locatie een maand lang aan een zine vol tekeningen en observaties werken, over die locatie. 

Wat is je ideale werkomgeving? Wat is daarvoor nodig? 
Het beste is natuurlijk licht, een grote tafel waarop ik veel rommel kan maken en verse muntthee binnen handbereik. Helemaal ideaal zou zijn als ik ook een riso-machine en zeefdrukwerkplaats tot mijn beschikking zou hebben. Of nog beter, een soort multi-disciplinaire werkplaats waar ik ieder idee meteen zou kunnen testen. Maar voor nu kan ik met een grote tafel prima uit de voeten. 

In de studio

Wat wilde je als kind worden? 
Ik wilde allerlei dingen worden, zoals dierendokter of juf. Dat je zou kunnen tekenen als werk waarmee je geld verdient leek me zo belachelijk geweldig, dat ik niet kon geloven dat het een beroep was. 

Hoe ziet je ideale dag eruit? 
Ik zou graag ‘s ochtends fijn tekenen en ‘s middags naar buiten gaan om nieuwe indrukken en inspiratie op te doen. ‘s Avonds zou ik koken en eten met vrienden, en dan dat het zo gezellig is dat de dag pas heel laat eindigt. 

Wat lees je graag? 
TijdschriftenCereal, Lula, the Plant 
Boeken: Haruki Murakami, Virginia Woolf, David Sedaris. 
Blogs van Joanna Godard, Lisa Wade. 

Wie of wat is een inspiratiebron?  
Ik denk dat inspiratie overal vandaan komt, maar dat het even duurt voordat het tot de aanleiding van een werk opduikt. Wat ik het meest inspirerend vind is meestal een soort gevoel, in een echte situatie of in een film of muziek.  

Op welke plekken in Rotterdam kom je graag? 
Ik kom graag in het Euromastpark, PrintRoom, Lof der Zoetheid, het Wereldmuseum en de markt bij Blaak. Mijn favoriete restaurant is kort geleden voorgoed gesloten, maar ik vind Burgertrut een fijne plek, en Ontbijtbar om te ontbijten. In Katendrecht vind ik Bleij ook heel leuk, en in mijn eigen buurt, Oud-Charlois, is sinds kort Koffie en Ambacht geopend.


Nieuwsgierig geworden? Het meeste van Chiara's werk en andere informatie vind je op haar website www.chiaraarkesteijn.nl


In samenwerking met fotografe Karen van Gilst