Aangenaam! Ik ben Ferdy en ik maak haarfijne tekeningen en schilderijen van voornamelijk dieren die zich in een andere wereld bevinden.


Achtergrond In 2014 ben ik afgestudeerd als illustrator aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam, tijdens mijn studie heb ik een stage gedaan bij de ZOO in Antwerpen. Waar ik ontzettend veel heb geleerd over dieren en hun anatomie, ik hielp daar mee op de grafische/educatieve afdeling. Daarnaast startte ik tijdens die periode ook mijn eigen beroepspraktijk en ben ik mezelf gaan presenteren als illustrator, zodat ik na mijn studie direct weer de draad op kon pakken.

In opdracht In principe kun je mij voor van alles benaderen, ik sta voor veel projecten open. Vrij werk wissel ik af met opdrachten voor bedrijven en particulieren, ik vind het prettig om met verschillende mediums te werken. Vanuit daar kun je bespreken wat er mogelijk is en hoe ik daar dan een invulling aan kan geven. Denk aan muurschilderingen, illustraties voor online/blog/magazine maar het kan ook een patroon ontwerp zijn voor textiel. Sky is the limit wat betreft illustratie. 

Werkplek Die wisselt, momenteel werk ik vanuit the Hub in Rotterdam waar ik een hele fijne lichte ruimte deel met mede creatieven. Vaak werk ik op plekken die tijdelijk zijn, dat vind ik juist heel leuk want zo leer je telkens weer nieuwe mensen kennen.

Inspiratie Haal ik uit allerlei hoeken, maar wat me toch wel het meest inspireert is contact met dieren. Ik heb al vaak het genoegen gehad om de dieren ook eens achter de schermen van dichterbij te mogen observeren. In het buitenland kom ik ook weleens in contact met diersoorten die wij hier dan weer niet kennen. Ik heb soms eindeloze dagen dat ik plaatjes aan het verzamelen ben, en dan kijk ik of ik die ooit een keer als referentie kan gebruiken voor een toekomstig werk.

Dit kan ik goed Gedetailleerd werken, goed observeren en dat vervolgens met de middelen waarin ik mezelf heb getraind zo precies mogelijk neer te zetten. Bij fineliner werk bepaal je met de dikte van je stiftje hoe dik je de haarstructuur bijvoorbeeld wilt hebben, vaak gebruik ik ook de zijkant van de stift zodat je een heel ander resultaat krijgt.

Bij fineliner werk bepaal je met de dikte van je stiftje hoe dik je de haarstructuur bijvoorbeeld wilt hebben, vaak gebruik ik ook de zijkant van de stift zodat je een heel ander resultaat krijgt.

Favoriete website Ik denk dat ik Instagram wel het tofst vind, omdat je bij verschillende mensen een kijkje krijgt in de keuken. En ik vind het interessant hoe iedereen zichzelf daarop profileert.

Creatief proces Dat is voor mij een erg tijdrovend iets, het begint bij het samenstellen van referentiemateriaal in collage vorm. Dit doe ik altijd digitaal in Photoshop, omdat je heel makkelijk kunt schuiven en dingen uit proportie kan trekken. Vervolgens print ik dat uit en houd ik als voorbeeld voor het werk dat ik ga maken, meestal heb ik dan al bepaald welk medium ik ga gebruiken. Fineliners, grafiet of een combinatie van acryl en olieverf. Het leukste moment aan het maken vind ik het eindproces, de puntjes op de i zetten en het eventueel toevoegen van elementen die je van te voren niet had kunnen bedenken. Het minst leuke aan het creatief proces vind ik de fase waarin je moet beginnen met het werk dat je gaat maken. Het lege vel of canvas staart je aan en je wilt in één keer je onderwerp er goed op hebben staan met grove lijnen. In sommige gevallen gebruik ik dan een lichtbak of beamer om tijd te besparen, het is en blijft heel lastig om uit de losse pols alles er in de juiste proporties op te krijgen. Wat je beslist niet wilt is dat je halverwege een tekening bent en ineens ziet dat er iets niet klop

Guilty pleasure Films en series kijken

YEDS Met YETI EN DE STER kwam ik meerdere keren in aanraking, ik vind het idee van een community die samen events organiseren erg tof. Sowieso mag Rotterdam veel meer kunst hebben op plekken waar je het niet verwacht, daarom sluit ik me graag aan bij dit initiatief.


Jouw bedrijf, huis of evenement verrijken met (deze) kunst?