Aangenaam!
Ik ben Mei-Li Nieuwland en ik maak illustraties en strips om
een kijker
aan het denken te zetten.


Achtergrond In 2012 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als cultureel antropoloog, met een scriptie over protest en verzet bij Amerikaanse jongeren. Tekenen heb ik daarnaast autodidact geleerd en is al zo'n 17 jaar mijn passie. In mijn werk komen deze twee mooi samen; als antropoloog stel ik (sociaal-)kritische vragen, en als tekenaar ga ik op zoek naar een antwoord. In 2017 maakte ik voor de NRC een journalistieke strip over de vluchtelingencrisis o.b.v. observaties en interviews in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Naast sociaal complexe vraagstukken heb ik een affiniteit met wetenschap en technologie. Kort gezegd zet ik me het liefst in om specialistische kennis of lastige onderwerpen met tekeningen inzichtelijk te maken voor een breder publiek. In mijn vrije werk maak ik verder graag schilderijen met Chinese inkt.

Opdrachten Ik ben beschikbaar voor strip/journalistieke en illustratieve projecten voor bijvoorbeeld kranten of tijdschriften. Ik sta ook altijd open voor experimentele projecten en interessante samenwerkingen! Hoewel ik prima kan werken op basis van een briefing (vooral van toepassing op redactionele illustraties), lever ik mijn beste werk als ik de ruimte krijg om zelf op onderzoek uit te gaan en op basis daarvan een concept of verhaal te ontwikkelen.

Inspiratie Andere kunst, muziek, natuur, de mensen om me heen, talen, mythologie, wetenschap, sociale onrust.

Werkplek Meestal vanuit mijn appartement-studio in Amsterdam, maar voor de afwisseling vaak ook in café's en gedeelde studio's in Nederland of in het buitenland.

Goed in Kritisch analyseren, al tekenend tot de kern komen via participerende observatie en interviews. In de uitwerking ben ik goed in het interessant combineren van oosterse en westerse stijlen. Van anderen leer ik graag hoe het ook anders kan. Ik vind het fascinerend om het proces en de overwegingen van andere kunstenaars te leren kennen en daarvan te leren.

Favoriete website Instagram en wikipedia.

Creatief proces Het combineren van digitale en traditionele media vind ik het leukste, zoals het verweven van handgeschilderde texturen in digitale illustraties. 

(guilty) Pleasure Oneindig grote bakken popcorn.

YEDS Zodra ik over YEDS leerde was ik enthousiast over de verbinding tussen kunstenaars en geïnteresseerden. Een win-win concept waar ik graag deel van ben!


Jouw bedrijf, huis of evenement verrijken met (deze) kunst?


PORTFOLIO
 

Een dag in Kara Tepe: een journalistieke strip vanuit het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos, Griekenland, voor NRC. 


Links: 1/1: Transitions: portret van Sarah Reynolds in samenwerking met het Nederlands Dans Theater. 
Rechts: Stereotype Threat: illustratie voor een MIT admissions blog post over het psychologische effect van negatief gestereotypeerd worden.


Links: 12: albumcover voor Rasa, een Nederlandse hip-hop groep die als uitdaging één jaar lang iedere maand een nummer uitbracht.
Rechts: Somnipathy: een serie illustraties over verschillende slaapstoornissen.

 

VRIJ WERK
 

V.l.n.r.: Puzzled heart,  Birds en Comfort Machine
Klik op de foto voor een vergroting

 

Links Thee Bergen en rechts Golden Thoughts 
Klik op de foto voor een vergroting