de week met - anne roos kleiss

Regelmatig nemen de YEDS kunstenaars instagram een weekje over. T/m 18 februari is dat illustrator Anne Roos, ook wel Roozeboos. We zijn nieuwsgierig wat zij deze week allemaal tegenkomt. Jij ook? Check dan gauw in op ---->  YEDS INSTA!

interview - illustrator en schilder bibi kok

Bibi! Dit talent behoeft wellicht geen introductie want ze heeft vorig jaar stage gelopen bij YEDS en toen onze visuele identiteit ontworpen. Daar waren en zijn we enorm blij mee. We zijn dan ook in onze nopjes dat ze in de buurt blijft als kunstenaar bij YEDS. 

Bibi Kok

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Bibi, ik maak illustraties en schilder. Ook denk ik graag concepten uit.
In m’n vrije tijd speel ik De Sims, luister muziek en kijk ik naar films, toneel en cabaret. (Niet altijd allemaal tegelijk!)


 

 

 

 

 

 

Hoe persoonlijk is jouw werk?
Voor mij is mijn werk sowieso zeer persoonlijk. Vaak merk ik dat mijn startpunten, bijvoorbeeld een dagelijkse ergernis of een persoonlijke vraag die me bezighoudt, ook veel anderen bezig kan houden. Ik denk dat hierdoor mijn werk soms herkenbaar voor mensen kan zijn of soms zelfs heel dichtbij kan komen terwijl ik je nooit heb gesproken.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Dikwijls is verwondering voor mij een reden om te beginnen met iets te maken. Willen begrijpen hoe iets werkt. Ik heb bijvoorbeeld een zine gemaakt over Tinder, omdat ik het interessant vindt hoe mensen zichzelf presenteren online.

Aan wie zou je graag eens advies vragen?
Hans Teeuwen.
 

Aan welk aspect van je werk heb je een hekel? 
Soms is de communicatie alleen digitaal. Ik vind het jammer dat ik dan iemands blauwe vinkjes zie in plaats van diegene’s gezicht. Een hekel heb ik aan hoeveel tijd er kan zitten in administratie-dingen.

Wanneer ben jij ultiem tevreden met je werk?
Goeie vraag.

Als je voor een dag mocht ruilen met iemand, wie zou dat dan zijn?
Merijn Hos. Het lijkt me leuk een daggie met zijn speciale printer allemaal cirkels te maken.

Hoe ziet jouw droomtoekomst eruit?
Paars.

Meer Bibi? Bekijk haar profiel hier!

art rotterdam: een rondje langs de YEDS makers!

Art Rotterdam is weer aan! Heel kunst en cultuur minnend Rotterdam (en omstreken) trekt er vandaag en dit weekend op uit om op diverse plekken moois te bekijken. Bij deze wat tips van must sees, niet alleen omdat er makers van ons te bewonderen zijn, maar zeker ook vanwege de locaties en andere kunstenaars.

Eén van onze favoriete onderdelen is OBJECT, dit jaar een gedeelte in het HAKA gebouw, een prachtig monumentaal pand én een onderdeel in de Euromast. Van YEDS zijn Jule Cats en Studio Kars+Boom in het HAKA gebouw te vinden.

Jule Cats presenteert haar spiksplinternieuwe collectie RISE, geïnspireerd door de kracht van woorden, vertaalt zij verhalen naar fysieke producten. Haar nieuwe collectie lampen is gebaseerd op de behoefte om vast te houden aan herinneringen. Soms is het moeilijk om het verleden los te laten, maar noodzakelijk om verder te gaan en uit de as te herrijzen.

Studio Kars + Boom presenteren hun prints, waarin ze een wereld creëren waar je elke dag in hoopt wakker te worden. Ze zoeken naar de geometrie, vormen, patronen en het lijnenspel in landschappen en steden.

Dus: allen naar OBJECT! Te zien van 9-11 Februari, Vierhavensstraat 38-42, geopend van 11-19u.


 

13584920_565968010242780_159387982090750845_o.jpg

Art is dit jaar voornamelijk in West te beleven! Vlak naast het HAKA gebouw vind je in dit mooie havengebied Keilewerf 1 en 2

Cornelis van Wieren heeft zijn werkplek in de Keilewerf 1 en stelt daar enkele van zijn prachtige meubels tentoon. Zo ook een prachtige tafel die in co-creatie is gemaakt met een aantal andere YEDS makers tijdens het kunstfestival Tour d'amour, dat we 2 jaar geleden organiseerde. Neem zeker een kijkje, want er zijn meer makers en hun toffe plekken te zien!

Open op zaterdag 10 februari van 13.00 - 18.00 uur, vierhavenstraat 56.  

Véél kunst is te zien in de van Nelle Fabriek, ook al zo'n prachtige gebouw! Jessica van Deursen is daar te zien met haar performance "All for art", als onderdeel van Prospects & Concepts. Het parool lichtte haar aandeel uit, wij zijn benieuwd hoe het haar de komende dagen zal vergaan! Mis het niet en ga met Jessica in gesprek. Van 9-11 februari, Van Nelleweg 1, geopend van 11-19u. 
 

 

b83d8e72-68cf-4d6d-bbca-11fe4357ad17.jpg

En last, maar zeker niet least: ga naar de Open Studios Borgerstraat! Om een kijkje te nemen "behind the scenes". Veel van de kunstenaars die hun studio hebben stellen deze open en er is een hele lijst aan gast kunstenaars die er ook hun werk tonen. 

Michael van Kekem heeft er zijn werkplek en voor Art is het omgetoverd tot mini expo samen met mede kunstenaars Geisje van der Linden, Sylvana Lansu en Loes van Duijvendijk. Diverse werken (groot en klein) zijn te koop en er is gelegenheid om zelf aan de slag te gaan! Ze geven een Walk-in Cyanotype workshop op alle dagen waarbij je een mooi printje kunt maken op postkaart formaat!

Gaat er heen! Studio 117, Borgerstraat 24. Open 9-11 februari van 11-19u.

interview - kunstenaar aeltsje hylkema

Vorig jaar werden we benaderd door Het Gezelschap met de vraag of ze mochten langskomen bij YEDS. Nu heeft YEDS geen vaste locatie maar we kennen natuurlijk genoeg leuks. Dus op maandag 2 oktober kwam er een kleurrijke groep mensen langs op de Keilewerf. Wij vertelden over de activiteiten van YEDS en Cornelis van Wieren en Tiwánee van der Horst showden hun werkplek. 
Aeltsje Hylkema kwam ook een kijkje nemen en we raakten met haar in gesprek. Haar liefde voor creativiteit, kunst en allerhande toffe activiteiten scheen in alles door. We verwelkomen haar dan ook met plezier bij YEDS! 

Aeltsje

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Aeltsje Hylkema, ik geef 4 dagen per week les, Beeldende Vorming, op een Basisschool. Op mijn vrije dagen werk ik in mijn atelier. Ik volg lessen moderne dans en roei op de Rotte.

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?
Na wassen en aankleden zet ik muziek op en al dansend ontbijt ik, zodat ik mijn lijf voel ontwaken.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Materiaal, kleur stemming en gedachten over structuur en richting.

Welke kunstenaar(s) bewonder je?
Per Kerkeby, Sigundur Gudmenson.

Waar haal jij veel voldoening uit?
Zonder voorkennis, zelf dingen ontdekken, aldoende leren, toevalligheden.

Welk item in jouw atelier gaat nooit weg?
Verf, kwast, spons en water.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Podcast: Plots, Toendra.

Hoe ziet jouw droomtoekomst eruit?
Mijn creativiteit delen met publiek: een actieve markt vinden voor mijn producten of creatieve inzet.

Benieuwd naar al het werk van Aeltsje? Klik dan door naar haar profiel!

 

 

interview - ontwerpstudio van cappelle en kramer

Begin december schoof Starla in Breda aan tijdens een speeddate-avond in Breda in het Stedelijk Museum Breda, georganiseerd door Kop. 10 Kunstinstellingen werden gekoppeld aan 20 kunstenaars. En zo schoven Francien en Ilja van ontwerpstudio Van Cappelle en Kramer bij YEDS aan. De sociaal-maatschappelijke insteek in de prachtig uitgewerkte opdrachten bleven meteen bij en toen ze ons een bericht stuurden dat er interesse was om bij YEDS aan te sluiten waren we dan ook meteen enthousiast. Welkom Ilja en Francien!
 

Ilja & Francien

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Ilja Kramer en Francien van Cappelle. Sinds ons afstuderen in 2016 aan AKV St. Joost, aan de studie Ruimtelijk Ontwerp, vormen wij samen de ontwerpstudio Van Cappelle en Kramer. We werken voornamelijk in opdracht voor zeer diverse opdrachtgevers.

Hoe ziet jullie ideale werkdag eruit?
Een dag waarop we lekker op dreef zijn met een toffe opdracht en niet teveel gehinderd worden door minder leuke verplichtingen van het ondernemen.

Wie of wat is van invloed op wat jullie maken?
De actualiteit en de mensen met wie we sparren over onze projecten zijn het meest van invloed op wat we maken.

Welke kunstenaar of studio bewonderen jullie?
De sociaal-maatschappelijke projecten van Tilburg Cowboys vinden we te gek. Wat betreft mooie ontwerpen, o.a. Daphna Laurens, Martens & Visser en Martina Lasinger.Wanneer zijn jullie ultiem tevreden met je werk?
Wanneer we het werk opleveren en het mensen blijkt te raken waar we hoopten dat het zou doen.

Wat staat nog bovenaan jullie bucket list?
Een opdracht in het buitenland krijgen. Werken met keramiek. Gevraagd worden voor het vormgeven van een nationaal monument. Een eigen product/collectie ontwerpen. Bij de Wereld Draait Door aan tafel komen te zitten vanwege ons werk. Er blijft nog genoeg te dromen!

Welke wijsheid of advies is jullie bijgebleven?
Als je verdwaald bent in een donker bos, wil dat niet zeggen dat je geen mooie wandeling hebt.

Hoe ziet jullie droomtoekomst eruit?
In de toekomst zitten we in een nieuwe ruimte, met bescheiden werkplaats om protoypes, modellen en maquettes te kunnen maken. We hebben ondertussen naam gemaakt en een groot netwerk opgebouwd, waardoor we gevraagd worden voor opdrachten die precies bij ons passen. Daarnaast begeleiden met plezier een of twee stagiaires en moeten we af en toe op reis voor bepaalde opdrachten.

Meer Van Cappelle en Kramer? Bekijk hier hun profiel!

Parallax_3.jpg

interview - grafisch ontwerper hinke weikamp

Tijdens de Dutch Design Week oktober 2017 stuitten we op de mooi tentoongestelde prints van Hinke Weikamp en ze vroeg ons of we meer wilden weten over haar werk. Ja graag :) Een boeiend verhaal en uitwisseling van gegevens volgde. Als ook haar aansluiting bij YEDS. We zijn ontzettend blij met deze aanwinst en introduceren haar graag met dit interview om meer te weten te komen over haar (werkwijze)!  

WrkShp_Monoprint_Hinke_MStijger_1311_bew.jpg

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Hinke Weikamp en ik maak monoprints in mijn atelier in Utrecht. Het zijn grafische afdrukken van materialen die ik vind in de natuur. Intuïtief isoleer ik delen van planten om zo nieuwe, niet bestaande planten te creëren. Deze delen worden ingeïnkt en leg ik onder m'n etspers, waardoor er een schaduw van de plant achterblijft op het papier. Met de beelden die ik maak, verwijs ik op mijn manier naar de techniek van het drogen van bloemen. De serie monoprints waar ik nu aan werk: 'The encyclopedia of the newfound plants', zijn abstracte monoprints die een organisch gevoel oproepen. Ik vind het fijn als mensen hun eigen beeld bij een monoprint kunnen vormen, zodat het beeld ook een beetje van hun wordt. De monoprints hoeven niet te herleiden zijn naar het oorspronkelijk materiaal wat ik ervoor gebruikt hebt. Ik werk voornamelijk in zwart-wit, zodat de nadruk ligt op de vorm/structuur in plaats van de herkomst. Verder spelen balans en tactiliteit een belangrijke rol binnen mijn monoprints. 

Ook maak ik monoprints waarin structuren een belangrijke rol spelen. Kleine stukjes monoprint digitaliseer ik en blaas ze enorm op, waardoor er raadselachtige nieuwe beelden ontstaan die niet meer te herleiden zijn naar het oorspronkelijke object. Door de uitvergroting worden de monoprints ook tactieler en vezeliger, alsof ze van stof zijn. Dat vind ik mooi. Van de uitvergrotingen laat ik weer Giclee prints maken; hoogwaardige afdrukken. Het zijn groot formaat monoprints van 70 x 100 cm, die ook weer goed met elkaar te combineren zijn. 

Naast het maken van de monoprints geef ik regelmatig workshops monoprint in mijn atelier. Dat vindt ik ook erg leuk om te doen, om mensen net zo enthousiast te maken voor deze (eenvoudige) grafische druktechniek, als ik ben. De workshops lopen erg goed en regelmatig komen mensen terug om weer een avond of middag aan de slag te gaan, dat is leuk. Naast de workshops geef ik ook, samen met Cynthia Boom (Studio Kars + Boom) die ook aangesloten zijn bij YEDS, een 10-weekse cursus waar de grafische druktechnieken monoprint en linoprint gecombineerd worden. Een hele leuke cursus waar de cursisten met veel eigen gemaakt werk naar huis gaan.

Hoe persoonlijk is jouw werk?
Alles wat ik maak is handgemaakt, het persoonlijke zit in het maakproces. Monoprint is uitermate geschikt om te experimenten met materiaal en drukinkt, het spel daartussen is denk ik heel persoonlijk. Je werkt vanuit je eigen fascinaties, in mijn geval: natuur, (plant) structuren, organische abstractie, balans, tactiliteit, kwetsbaarheid, overlapping. Ik maak wat ik op dat moment interessant vind. Ik ga intuïtief te werk.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Dat kan eigenlijk van alles zijn. Ik ben ook werkzaam als grafisch ontwerper en zie en zoek veel mooi beeld. Als ik een dag veel met kleurcombinaties bezig ben geweest, dan zie ik aan het einde van de dag de kleuren buiten ook heel intens. Ik denk dat dat ook zo werkt met wat ik zie en maak als grafisch ontwerper, me dat ook beïnvloed bij het monoprinten.
Ook hou ik er erg van om naar een museum te gaan. De tentoonstellingen waar ik heen ga zijn heel uiteenlopend, van beeldende kunst, mode tot design. Een goede film kan mij ook ontzettend inspireren, van de vormgeving en de aftiteling tot de mooie lichteffecten.


In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur. Ik weet niet of het komt door mijn fascinatie met structuren, maar als ik door een bos wandel dan zie ik eigenlijk alleen maar mooie structuren, licht-schaduw spel en interessant reliëf. Dat neem ik allemaal, figuurlijk en letterlijk, mee naar huis. 

Welk advies zou je een startende kunstenaar geven?
Geef jezelf de tijd om je te ontwikkelen en te groeien in je werk. Gooi alles wat je hebt geleerd op de kunstacademie even overboord en ga te werk vanuit je eigen fascinaties. Geloof in jezelf, ook al duurt het een tijdje om te komen waar je wilt zijn

Wanneer ben jij ultiem tevreden met je werk?
Als ik de volgende ochtend niet kan wachten om er weer naar te kijken.

Hoe ziet jouw droomtoekomst eruit?
Ik ben eigenlijk heel tevreden met hoe het nu gaat. Ik heb net op de Dutch Design Week gestaan en de reacties waren zo fijn en de verkopen waren goed. Het is fijn als andere mensen je werk begrijpen en er door geraakt worden. Verder blijf ik doorgaan met de workshops en cursus geven. Het is ook fijn om zo mensen kennis te laten maken met monoprint.

Meer beelden zien en te weten komen van Hinke? Check haar profiel hier! 

Michael van Kekem illustreerde kerstgeschenk Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport wilde graag een gepersonaliseerd en duurzaam kerstgeschenk in het kerstpakket voor hun medewerkers dit jaar. Ze kozen voor Correctbook, een Rotterdamse onderneming, die een notitieboek heeft ontwikkeld dat een mix is tussen een whiteboard en een schrift. De voor- en achterkant wilde ze graag laten illustreren en moest de uitstraling hebben van hun business, doelgroep, de omgeving, hun ambities en in hun huisstijl.

Of wij een geschikte kunstenaar hadden en dit proces wilde begeleiden? Jazeker! En we zagen al snel de perfect match van deze opdracht met illustrator en grafisch ontwerper Michael van Kekem! We zijn dan ook trots op het  eindresultaat en de reactie van zowel klant als Michael :)

Reactie van Anne Hospers (Coördinator innovative partnerships): "We vinden het hartstikke mooi geworden. De feedback is erg netjes verwerkt. Ontzettend prettig ook, het snelle schakelen door YEDS en Michael."

Reactie van Michael (aangesloten bij YEDS): "Ik vond de samenwerking met YEDS super, goede communicatie en fijn overleg. YEDS is een geschikte intermediair tussen maker en klant."

Ook interesse om werk op maat te laten maken? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

interview - illustrator anne roos kleiss

Bij de afstudeertentoonstelling van de Willem de Kooning Academie afgelopen zomer viel het werk van Anne Roos ons al op. Helaas hadden we toen te weinig tijd om er even bij stil te staan maar wat een geluk, Anne Roos mailt ons nadat ze met onze lieftallige stagiaire Bibi sprak, die net als zij haar atelier in een oude gymzaal heeft. Welkom bij YEDS Anne Roos!

annerooskleissyeds

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben illustrator en ontwerper en mijn werk heeft vaak een poëtisch en kinderlijk karakter, daarom onderteken ik mijn werk ook altijd met Roozeboos, zo noemde mijn moeder me vroeger toen ik een klein wezentje was.

Hoe zou je jouw karakter in 5 woorden omschrijven?
Vrolijk, nieuwsgierig, open, een dromer en soms een beetje onhandig.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Ik word vaak geïnspireerd door kleine dingen die ik zie of meemaak. Een oude foto, een boom in de wind, een bijzonder moment met een vreemde of het patroon van een theekop. Hierover schrijf ik dan een gedicht of een verhaal of ik maak er een schetsje van. Dit is vaak het begin van een nieuwe illustratie of een project.  

Welke kunstenaar bewonder je?
Het zijn er heel veel, maar één van mijn favoriete kunstenaars is Leonard Knight, de maker van Salvation Mountain. Ik vind het echt geweldig hoe lang en met hoeveel toewijding hij werkt aan één ding. Hij heeft zijn hele leven gegeven aan het creëren van één wereld. Ook de kleuren en de naïeve manier van ‘tekenen’ op de berg vindt ik echt prachtig.

Wat speelde je als kind het liefst?
Ik was altijd of aan het tekenen met mijn grote zus of we waren in het bos boomtikkertje aan het spelen. 

Wanneer ben jij ultiem tevreden met je werk?
Als het op een originele manier een verhaal verteld en het volledig handgemaakt is.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Het uitbrengen van een eigen prentenboek dat voortkomt uit een verhaal dat ik zelf heb geschreven.

Hoe ziet jouw droomtoekomst eruit? 
Een atelier met grote ramen uitkijkend op het bos in een stadje net buiten Parijs waar ik elke dag nieuwe verhalen kan bedenken, heerlijke koffie kan drinken en kan illustreren voor mijn eigen boek.

Meer zien van Anne Roos? Klik hier door naar haar profiel!

kerstmoois + laatste dag win actie!

De kunstenaars hebben dit jaar weer prachtige kerst-kaarten en broches gemaakt. Wil jij die kerstkaarten graag aan de liefdes in je leven geven? Wat een geluk, ze zijn allemaal te koop! Stuur ons een mailtje naar info@yeds.nl om een mooi setje (of 2) te scoren.
En! We hebben ook een leuke win actie waarbij je kans maakt op 1 van de twee kunst-kerst-pakketjes. Doe jij op het nippertje mee? Morgen maken we namelijk de winnaar bekend.
Tag op FB degene die jij het allerliefst een kunstkerstkaartje geeft. Succes! 


NICOLA KLOOSTERMAN - KERSTKAART OP AANVRAAG

BO-DANIQUE - KERSTKAART 5 kaarten voor € 7,-  

BO-DANIQUE - KERSTKAART
5 kaarten voor € 7,-  

FERDY REMIJN Kerstkaart: € 3,95 of als set van 10 voor € 24,95. 

FERDY REMIJN
Kerstkaart: € 3,95 of als set van 10 voor € 24,95. 

 
ESTHER SEPERS Kerstkaarten €2,00

ESTHER SEPERS
Kerstkaarten €2,00

KARS + BOOM  Christmas Star broche: €17,50

KARS + BOOM 
Christmas Star broche: €17,50

MALOU COHEN 10 x postcard – €10,00

MALOU COHEN
10 x postcard – €10,00