3-2-1 graduate | maike brinkman

YEDS scout graag nieuw talent en met het project 3-2-1 GRADUATE zetten we de afstudeerders van de Willem de Kooning Academie extra in het zonnetje. Vandaag Maike Brinkman, graduate autonome beeldende kunst, die met haar fotografie en video de kwetsbaarheid van bomen toont.

'Bossen kunnen niet bestaan zonder bomen'

Met behulp van video en fotografie vertoon ik de maakbaarheid van het Nederlandse landschap. Specifiek gericht op de houtkap van bomen verbeeld ik de dilemma’s over de ingrepen van de menselijke hand in de natuur. Bossen kunnen niet bestaan zonder bomen. De meeste bomen kunnen meer dan 100 jaar oud worden, maar worden binnen enkele minuten omgekapt. Ik wil de kwetsbaarheid van een boom verbeelden en ze de troost en eer bieden die ze verdienen. 


In mijn project vertoon ik aan de hand van foto’s de grootschalige kap die dit jaar plaats vond binnen een klein gebied in Nederland. De foto’s tonen de voor,- en nadelen van deze houtoogst voor de omgeving. 


 

Door video beelden terug te spoelen ontstaat een troostende fantasie waarin bomen weer tot leven gebracht worden. Tegelijkertijd is het beeld tragisch, omdat we ons bewust zijn dat de boom wel degelijk geveld wordt in de realiteit. 

Mensen moeten bij mijn werk komen kijken tijdens de afstudeerweek om meer begrip te krijgen voor de natuur. Het is algemeen bekend dat de Nederlandse natuur volledig is gecreëerd door mensen. Waar wij ons echter minder van bewust zijn, zijn de ingrepen die nog dagelijks in bestaande natuurgebied gemaakt worden. Mensen realiseren zich niet hoe deze ingrepen invloed hebben op het leven van Moeder Natuur en op onze eigen beleving binnen een gebied. 
 

321graduate

Benieuwd naar meer? Kom dan langs bij Maike en de rest van de graduates op een van de volgende data:

WdKA Graduation Show - Westblaak 10, Rotterdam
Donderdag 29 juni: 17.00 - 23.00u
Vrijdag 30 juni: 11.00 – 23.00u
Zaterdag en zondag 1-2 juli: 11.00 -18.00u

 

 

3-2-1 graduate | sterre fenna van der waals

YEDS scout graag nieuw talent en met het project 3-2-1 GRADUATE zetten we de afstudeerders van de Willem de Kooning Academie extra in het zonnetje. Sterre Fenna heeft onderzoek gedaan naar de invloed van de vele beelden van perfecte mensen die je elke dag tegenkomt en laat zien hoe dit doorwerkt op ons zelfbeeld. 

Mijn naam is Sterre Fenna en ik studeer Fotografie met een focus op critical studies. Mijn afstudeerwerk gaat over de schaamte die ik ben gaan voelen voor mijn eigen lichaam. Continu pas ik mijn uiterlijk aan, aan wat ik denk dat anderen zouden willen zien en verberg mijn onzekerheden. Ik lever met mijn project kritiek op de huidige beeldcultuur, waarin vrouwen vaak weergegeven worden als seksuele objecten. Ik laat zien wat deze beelden met de benadering van mijn lichaam doen. 

Dit project is relevant voor iedereen die wel eens tv kijkt, op internet zit of zich actief beweegt binnen de maatschappij. We worden namelijk continu gebombardeerd met beelden van ogenschijnlijk perfecte mensen, en het is belangrijk om te weten wat dit met jou of met de mensen om je heen kan doen. Bezoekers komen hierachter door bij mijn afstudeerwerk te komen kijken. 

Benieuwd? Kom dan langs bij Sterre Fenna en de rest van de graduates op een van de volgende data:

WdKA Graduation Show - Westblaak 10, Rotterdam
Donderdag 29 juni: 17.00 - 23.00u
Vrijdag 30 juni: 11.00 – 23.00u
Zaterdag en zondag 1-2 juli: 11.00 -18.00u

 

 

3-2-1 graduate | lisanne lambregts

YEDS scout graag nieuw talent en met het project 3-2-1 GRADUATE zetten we de afstudeerders van de Willem de Kooning Academie extra in het zonnetje. Dit keer het woord aan Lisanne: 'Als een soort robot blijf ik hangen in mijn handelen. Alleen ikzelf weet waarom ik dit doe.  Steeds opnieuw. OCD zie je niet en je hoort er bizar weinig over. Maar het is er wel.' 

Lisanne aan het werk

'Dwangmatig handmatig'

Hi, mijn naam is Lisanne Lambregts en ik ben studente Autonome Digitale Fotografie aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Een viertal jaar lang: mooier kan het niet zijn.

Ik maak werk waarbij ik gedreven word door mijn liefde voor fotografie en kunst. Echter heb ik tijdens mijn studie een vorm van haat, maar tevens ook een vorm van liefde gecreëerd voor structuur, patronen en ritme. Deze zijn een leidende rol gaan spelen in mijn werk, zoals deze ook een (dwangmatig) leidende rol spelen in mijn leven. Over dit laatste gaat mijn afstudeerwerk.

 

 

 

 

 

 

Vier keer het licht aan en uit doen, omdat je anders niet zeker weet of je ouders morgen wel wakker worden.

In mijn interactieve eindwerk staat mijn eigen wereld centraal, waarin bewegingen over en over gedaan moeten worden. Steeds opnieuw, maar zonder dat iemand het ooit mocht zien. De schaamte en het ongemakkelijke: ze zorgen ervoor dat een wereld met Obsessive Compulsive Disorder vrijwel ongezien blijft. Maar hij is zo mooi. Ik wil hem tonen. Het heeft iets weg van een surrealistische belevingswereld, maar één waar anderen niets van begrijpen. Ik loop vast. Als een soort robot blijf ik hangen in mijn handelen. Alleen ikzelf weet waarom ik dit doe. 

Steeds opnieuw.

OCD zie je niet en je hoort er bizar weinig over. Maar het is er wel.

Laat je meegaan in het ritme, het constante, het steeds opdringende en alsmaar doorgaande: bezoek mijn werk tijdens de eindexpositie en kom erachter waarom ik 36 minuten deed over het typen van deze tekst.

321graduate

Benieuwd? Kom dan langs bij Lisanne en de rest van de graduates op een van de volgende data:

WdKA Graduation Show - Westblaak 10, Rotterdam
Donderdag 29 juni: 17.00 - 23.00u
Vrijdag 30 juni: 11.00 – 23.00u
Zaterdag en zondag 1-2 juli: 11.00 -18.00u

 

 

3-2-1 graduate | ella theunissen

YEDS scout graag nieuw talent en met het project 3-2-1 GRADUATE zetten we de afstudeerders van de Willem de Kooning Academie extra in het zonnetje!  Ella Theunissen studeert fotografie en gaat op zoek naar het bestaansrecht van haar fotoarchief. 
 

Graduates yeds Ella Theunissen.jpg

'Bestaansrecht van mijn fotoarchief'

Mijn naam is Ella Elisabeth en ik ben een vierdejaars student fotografie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Als afstudeerproject ben ik het (on)zichtbare fotoarchieven gaan bevragen. Ik bezit (mei 2017) ruim 450.000 foto’s. Maandelijks komen hier gemiddeld 500 foto’s bij. Deze koester ik met veel aandacht door er back-ups van te maken middels harde schijven, die ik vervolgens op een veilige plek in mijn huis bewaar.

Door de enorme omvang, neem ik nooit meer de moeite om de foto’s te gaan bekijken en zijn ze feitelijk onzichtbaar geworden. Ik koester dus iets abstracts; meer een idee, dan daadwerkelijk iets dat bestaansrecht heeft. Iets dat voortkomt vanuit een obsessie met het verleden, die geprojecteerd wordt op de toekomst, waardoor het heden verloren gaat.

Het probleem van het bezitten van gigantische hoeveelheden foto’s zie ik bij veel mensen terugkomen. Door contradicties tegenover elkaar te stellen en ze tegelijkertijd dichter bij elkaar te brengen stel ik dit aan de kaak.

Ik ben op zoek gegaan naar het Bestaansrecht van mijn fotoarchief.

Ik wil mensen attent maken van het probleem van het bezitten van gigantische fotoarchieven. Door zowel mijn fotoarchief als de ander zichtbaar te maken, gaan het heden en verleden zich tot elkaar verhouden en kan het koesteren samengaan met een ervaring in het nu

 

 

Meer zien? Kom dan langs bij Ella en de rest van de graduates op een van de volgende data:

WdKA Graduation Show - Westblaak 10, Rotterdam
Donderdag 29 juni: 17.00 - 23.00u
Vrijdag 30 juni: 11.00 – 23.00u
Zaterdag en zondag 1-2 juli: 11.00 -18.00u

3-2-1 graduate | roza schous

YEDS scout graag nieuw talent en met het project 3-2-1 GRADUATE zetten we de afstudeerders van de Willem de Kooning Academie extra in het zonnetje! Voor Roza Schous is haar afstudeerproject het begin van haar droom:  een plek ontwerpen waar jonge makers kunnen werken, eten en producten verkopen.

 

Ik ben Roza en studeer fotografie. Mijn minor was New Frontiers, een commerciële minor.  De foto’s van mijn werk zijn onderdeel van de serie over Lizet van der Knaap, een mode ontwerpster uit Rotterdam. De proces foto is het moodboard dat ik maakte voor de fysieke winkel. Mijn afstudeerproject is het begin van een groter geheel, een project waar ik al jaren over droom: een plek ontwerpen waar jonge makers kunnen werken, eten en producten verkopen. Waar ze projecten kunnen laten zien die nog in ontwikkeling zijn, een nieuw experiment, of een samenwerking kunnen aangaan met één van de andere makers uit het pand. Voor mijn afstudeerproject ben ik aan de slag gegaan met het winkel gedeelte van deze droom en ontwierp ik een winkel waar de producten van jonge makers uit Rotterdam goed tot hun recht zouden komen. 

Ik gebruik fotografie als tool om de jonge makers waarvan de producten te koop zijn in de winkel in de spotlight te zetten. Zowel het proces, de producten en de makers zal ik professioneel fotograferen. Door dit alles vast te leggen kan ik het verhaal van het product en de maker beter vertellen. Dit vind ik belangrijk omdat op die manier goed kan laten zien waarom een product zo bijzonder is. 

De producten in de winkel zijn niet alleen ontworpen door jonge makers uit Rotterdam, maar ook in samenwerking met Nieuwkomers, de winkel die ik ontworpen heb. Zo ontstaan er unieke producten die anders nooit ontstaan waren. Door middel van mijn project krijg je een kijkje achter de schermen bij jonge makers uit Rotterdam en de producten die ze maken.


Zien? Kom dan langs bij Roza en de rest van de graduates op een van de volgende data:

WdKA Graduation Show - Westblaak 10, Rotterdam
Donderdag 29 juni: 17.00 - 23.00u
Vrijdag 30 juni: 11.00 – 23.00u
Zaterdag en zondag 1-2 juli: 11.00 -18.00u

de week met ... narjara grondman!

Tijdens de week met... nemen de kunstenaars van YEDS instagram over! Afgelopen week kreeg je een kijkje in het leven van kunstenares en architect Narjara Grondman! Onder andere (zie middelste foto):

'Ik ergerde me enorm aan mezelf toen ik een gebroken hart probeerde te lijmen. Waarom kon ik het niet gewoon achter me laten. Toen de man in kwestie onaardig deed, had ik er helemaal genoeg van en heb ik hem bruut geplet onder zijn eigen hobby. In een illustratie. Het luchtte zo enorm op dat ik het vaker heb gedaan, zelfs in opdracht, deze illustratie onder andere, het project draagt de klinkende titel "Flat Bastard". Heb je een Bastard die geplet dient te worden? Ik help je met alle plezier. '

Benieuwd naar de rest van haar werk/week? bekijk het op YEDS INSTA of op Narjara's profiel.

terugblik tour d'amour

Zondag 14 mei was het naast voetbalfeest ook liefdesfeest tijdens Tour d'Amour! 

Fotograaf Anne Bothmer en illustrator Bibi Kok studeren beiden aan de Willem de Kooning academie en hebben tijdens event Tour d'Amour bezoekers op de foto gezet. Met als thema de wederopbouw na de oorlog en de kreet: 'Sterker door strijd!' hebben zij foto's uitgezocht bij het Stadsarchief Rotterdam. Onderstaand het resultaat!

Bij printmaker Michael van Kekem konden bezoekers een eigen tasje zeefdrukken!

Tijdens Tour d'Amour kon je ook leren pizza's bakken, een kledingstuk ontwerpen bij Daisy Kroon, de tango leren dansen en aanschuiven bij spoken word-workshop. Alle foto's bekijk je hier!

de week met... karen van gilst!

Fotograaf Karen van Gilst zit in New York en deelt daar t/m 4 juni haar favoriete (fotografie)plekken, muziek en portretten van mooie mensen. Benieuwd welke plaatjes dat zijn? Yes, breng me naar instagram!

de week met... kars+boom!

Duik deze week in het levendige werk van ontwerp en illustratie-duo Kars + Boom! Cynthia en Kevin geven kleur aan hun eigen verhalen en die van anderen en dat zie je terug in hun mooie prints.
Deze week nemen ze je mee op pad want zij delen tot a.s. zondag een sneak peak op de YEDS insta! Benieuwd wat zij zoal tegenkomen dit zonnige weekje?
JA BRENG ME NAAR INSTAGRAM!

 

 

"We color your stories"