a day in marrakech - karen

Karen van Gilst blogt regelmatig op YEDS in woord en beeld. Deze keer over haar trip naar Marrakech. 


Als fotograaf ben je eigenlijk nooit aan het werk. Tenminste, zo voel ik het.

Op elk moment van de dag laat ik me afleiden door composities, mooie gezichten, karakters. Minstens 3x per dag denk ik “Oh, dat zou een mooi plaatje opleveren”. Je zou ook kunnen zeggen dat ik 24/7 aan het werk ben. Maar dat ‘werk’ klinkt zo deprimerend. Dus dat doe ik niet. Ik doe het immers omdat het natuurlijk aanvoelt, ik wil iets produceren, vastleggen, vangen, ik heb geen keuze. En ik ben niet de enige. Als fotografen zeggen we daarom dat we nooit werken, maar gooien we het onder het mom van een lifestyle. Voel je dat niet zo? Dan zit je toch mooi met de gebakken peren.

In Marrakech was het niet anders, daar kun je je als fotograaf niet vervelen. Er was maar een probleem. Ik wilde niet meer meeslepen dan 1 stuk handbagage, inclusief ruimte voor gekochte spullen op de terugweg. Dus het was dag flitsers, dag statief, back to basic. Heerlijk. Mijn beste camera heb ik thuis laten liggen en mijn oude D7000 uit de kast gehaald, afgestoft en in mijn kleinste camera tas gestopt. 

Ondanks mijn minimalistische en toch toeristische outfit viel het me mee hoeveel mannetjes me lastig hebben gevallen. Inwoners van Marrakech zijn schuw voor de camera. Als je een camera op ze richt, lopen ze al snel weg, het was mijn ‘defence mechanism’. 

Hoewel schuw voor de camera, zijn de inwoners van Marrakech ontzettend gastvriendelijk, beleefd en behulpzaam. Het is een heerlijke stad om in te verdwalen, letterlijk en figuurlijk. Weet je even niet meer waar je bent? Dan kun je het gewoon aan iemand vragen. Hoewel ik bijna twee keer ben uitgehuwelijkt, is het nooit gekomen tot een onderhandeling in kamelen. Wel ben ik ongeveer 1,5 kilo aangekomen van de aangeboden hoeveelheid thee en bananen. In elk potje thee zit een suiker "klontje" van ongeveer 2 x 1 x 1 cm. Pas later kwam ik er achter dat je de traditie niet beledigt als je vraagt om thee “sans sucre”. 

Enfin: Wil je zien hoe Marrakech er uit ziet door mijn ogen? Kijk dan vooral naar deze eerste selectie, verzameld naar mijn impressie van een dag leven in deze mooie stad.