annemieke kreuger - grafisch ontwerper

Tijdens de portfolio avond bij de WdKa springt de lugubere poster van Annemieke in het oog. Als ze vertelt over haar motivaties tot het maken van het diverse werk dat er ligt zijn we om. Annemieke kijkt namelijk met een kritische plek naar alles om haar heen en gebruikt de grafische kant als middel om deze visies en ideeën uit te drukken. Zoals ze zelf zegt: 'Ik probeer naar de wereld te kijken alsof niets vanzelfsprekend is'  Mooi, we zijn verrast. 

Wie ben je en wat doe je? 
Ik ben Annemieke, 26 jaar en woon in Leiden. Ondertussen studeer ik, inclusief mijn vooropleiding, al 7 jaar grafisch ontwerpen. Ik ben een conceptueel,  onderzoekend,  zelfstandig derde jaars grafisch ontwerp student met grote interesse voor mens, psyche , taal / betekenis, drukwerk, patronen / herhaling,  tactiel, kritiek / vragen stellen

Met welke materialen werk je het liefst? 
Papier of andere materialen met een op een subtiele maar onmisbare tactiliteit. 

Wie of wat is van invloed op wat je maakt? 
Misschien klinkt het nietszeggend, maar alles om me heen. Ik stel mezelf heel veel vragen, vind heel ‘normale’ dingen heel fascinerend. Waarom werkt het zoals het werkt, hoe zit dat dan, waarom nemen we dingen aan zoals ze zijn etc? Ik probeer naar de wereld te kijken alsof niets vanzelfsprekend is

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek? 
Dat is heel variërend, van Keaton Henson en Marike Jager tot Staind en Alice in Chains tot Tchaikovsky en Yann Tierssen en soms, als ik me echt heel erg moet concentreren in diepe stilte

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven? 
“Als je slim bent, stop je nu met je opleiding; je gaat hier nooit gelukkig in worden, je gaat falen.” (Erwin Slegers HKU). 
Waar ik het meest gelukkig van wordt, is bezig zijn met mijn werk. Ik maak het niet voor het grote publiek, ‘commercieel werken’ is niet mijn ding. Daarom ben ik overgestapt naar de Willem de Kooning.  Zodat ik mezelf kan ontwikkelen op míjn manier.
En nu zit ik hier: gelukkiger kan niet en falen is geen optie. 

Hoe ziet jouw ideale dag eruit? 
Vroeg opstaan met een bak thee, aan mijn projecten werken, naar school om te sparren met mede-studenten, verder te werken aan projecten en/of te werken in de drukwerkplaats, thuiskomen en een heerlijke maaltijd koken om die met m’n vriend en/of vrienden op te eten en ’s avonds gezellig een biertje te drinken om weer op tijd naar bed te gaan, zodat ik de volgende ochtend vroeg weer fris en fruitig aan de slag kan. 

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen? 
De moeilijke vraag; eerst ga ik stage lopen over een paar maanden, ik ben nog druk aan het solliciteren op dit moment. Mijn plan is om mijn minor volgend jaar op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent te gaan volgen om vervolgens terug te komen en af te studeren met een portfolio waar ik super trots op ben. 
En daarna… ik hoop werk te vinden waar ik de ruimte krijg mijn fascinaties te blijven gebruiken, waar ik geïnspireerd wordt door mijn omgeving en ik kan blijven ontwikkelen, verdiepen en verbreden in wat ik doe, wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. 


Meer weten over Annemieke en de inhoud van haar projecten? BEKIJK ANNEMIEKE'S PROFIEL HIER