bo-danique - illustrator

Afgelopen Tosti Treffer bij Rot.Plek ontmoet Starla Bo-Danique wanneer zij haar schetsboek aan wat mensen laat zien. De surrealistische en enorm gevarieerde stijl vallen op en we vragen Bo-Danique er wat over te vertellen. Ze geeft aan dat ze van plan is het boek in kleine oplage te gaan publiceren en dat het haar meest persoonlijke project dusver is. Zoals ze zelf zegt: 'De schetspagina's zijn een mix van hele persoonlijke beelden, associaties en opvattingen, gemixt met random beelden die ik in het dagelijks leven tegenkom'. Hiermee geeft ze aan wat afstand tot de kijker te creëren want ze vindt het moeilijk teveel van zichzelf te laten zien. 

Een pagina uit het schetsboek.

Ze start in eerste instantie met het schetsen omdat ze zichzelf meer wil trainen in het 'directe' tekenen. Met direct tekenen bedoelt ze het tekenen zonder alvorens te schetsen en vooraf te bedenken. 'Intuïtief pagina's laten ontstaan met directe, spontane en permanente lijnen op papier die niet meer uit te gummen zijn'.
Interessant! We zijn nieuwsgierig geworden en stellen haar nog wat meer vragen:

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Bo-Danique Blom en ben een Rotterdamse illustrator. Ik woon al mijn hele leven in Rotterdam. Wel aan de rustige kant van Rotterdam; Rotterdam Alexander. Deze rustige kant van Rotterdam noem ik ook nog weleens Bejaarden-City omdat hier voornamelijk ouderen wonen. 
Ik ben zo'n anderhalf jaar afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Illustratie. Ik ben nu druk bezig met eigen projecten uitwerken en maak daarnaast illustraties voor verschillende opdrachtgevers. Twee dagen in de week werk ik bij EasyCollage. Ik heb het hier erg naar m'n zin omdat dit een bedrijf is dat heel erg werkt vanuit een passie; het maken van de mooiste fotoproducten waarbij kwaliteit voorop staat. 

 

Hoe zou je je werk omschrijven?
Het tekenen is bij mij heel erg begonnen vanuit de drang dat ik verhalen wilde vertellen. En dat is wat ik tot op de dag van vandaag het liefst blijf doen met mijn werk; verhalen vertellen door middel van visualisaties. Of dat nu is in de vorm van een kinderboek, een kunstwerk of een beeldverhaal. Het werk dat ik maak kenmerkt zich als sfeervol, antropomorfisch, duister, spookachtig en sprookjesachtig.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Vroeger liet ik me veel inspireren door andere kunstenaars, maar op een gegeven moment ben ik me daar meer van af gaan schermen omdat ik zo veel mogelijk op zoek wilde gaan naar wat echt vanuit mij komt.  Nu word ik voornamelijk geïnspireerd door muziek, verhalen, de natuur en dieren. 

Luister je muziek terwijl je werkt en zoja wat voor muziek?
Zonder muziek kan ik niet eens werken; dan word ik gek van de stilte! Ik zie muziek zelfs als een essentieel onderdeel bij het illustreren. Ik luister het liefst tijdens het tekenen naar filmmuziek. Filmmuziek helpt mij dan om mezelf in te kunnen leven in een bepaalde sfeer of gevoel en dit over te brengen op het papier.
Als ik bijvoorbeeld een dreigende sfeer in een illustratie wil creëren, zet ik altijd bijpassende muziek op om me in te kunnen leven in dat gevoel. Bijvoorbeeld de filmmuziek van Inception door Hans Zimmer. Componisten als Alexandre Desplat, Philip Glass, James Horner en Jacques Loussier zijn mijn helden.

pagina uit het schetsboek

Waar word je blij van naast illustreren? 
Ik word heel erg blij van de zon, reizen, muziek, chocolade, de natuur en dieren. 

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen? 
Ik wil meer werk vóór mezelf maken. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb de afgelopen jaren voornamelijk werk voor anderen gemaakt, waardoor ik soms de plezier in het tekenen tijdelijk kwijt was. Laatst heb ik weer ontdekt hoe ontzettend belangrijk het is om ook werk voor jezelf te blijven maken, omdat je dan in eerste instantie met niemand rekening hoeft te houden.  Ik heb mezelf ook in het verleden veel geremd met ideeën omdat ik altijd in m'n achterhoofd rekening hield met gaat het publiek dit wel boeiend vinden? In de toekomst ben ik van plan om de remmen los te gooien en meer te creëren vanuit wat ik zelf wil maken in plaats van in proberen te schatten wat een publiek graag zou willen zien. 

Meer zien?
Bekijk dan haar website! www.bodanique.nl