nonstopcollective // graphic design

Bij de Tosti Treffer van augustus ontmoetten we de makers van nonstopcollective; grafisch ontwerpers Suzanne Hoenderboom en Thomas van Asselt. Een enthousiast duo, beiden afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie, 010/020 based (ja het kan!). Kaartjes uitgewisseld en hup, nog geen twee weken later zitten we op een regenachtige dinsdagmiddag bij elkaar in Hopper, te Rotterdam. Ze vertellen over hun plannen voor de invulling van nonstopcollective bij het YEDS event in 10b, waarvan het resultaat 13 september te bewonderen is (blijft nog even een verrassing...). Daarnaast vragen we hen het spreekwoordelijke hemd van het lijf over wat ze doen en hoe de samenwerking gaat. 

Opdracht voor de Open Dag van WdKA

Opdracht voor de Open Dag van WdKA

Wanneer en waarom zijn jullie begonnen met nonstopcollective?
"Een jaar terug zijn we na ons afstuderen nonstopcollective gestart, een ontwerp studio met hele diverse opdrachten binnen het ontwerpers vak. Tijdens de opleiding gingen we met elkaar om als vrienden maar werkten we nooit samen. We wilden beiden niet voor een baas werken omdat we zelf hele eigenwijze en sterke ideeën hebben. Tijdens het afstuderen ontstond het idee om samen wat op te zetten, en toen is het heel erg snel gegaan."  

Wat is jullie kracht?
"Onze kracht huist in onze samenwerking. Samen gaan we grote uitdagingen aan en komen we tot scherpe inzichten en oplossingen. We hebben dezelfde visie en altijd hetzelfde doel voor ogen, al kan ieder daar een eigen invulling aan geven. We hebben elkaars mening heel hoog zitten en dit voorkomt dat er gemakkelijke en vluchtige ideeën uitgewerkt worden. We pushen elkaar altijd om door te gaan tot het onderste uit de kan is gehaald. Door samen te werken houden we elkaar scherp en blijven alleen de goede ontwerpen over. Als het ware zijn we elkaars kwaliteitscontrole.

Hoe gaat de samenwerking?
"We werken intensief samen en maken heel veel uren. Dan gaat het er soms best hard aan toe . We zijn heel kritisch, ook naar elkaar,  maar we kunnen dat heel goed van elkaar hebben. Het collectieve belang staat voorop: het verzinnen van sterke concepten en het ontwikkelen van originele ontwerpen."

En hoe verhoudt partnerschap en vriendschap zich?
Suzanne: "Naast onze zakelijke samenwerking zijn we ook goede vrienden. Als hij verdrietig is mag hij me heus wel bellen. We kennen elkaar goed en voelen snel aan wat de ander nodig heeft, een soort relatie." zegt Suzanne lachend. "Ja, haha, een beetje wel.", beaamd Thomas.

Waar dromen jullie van voor de toekomst van nonstopcollective? 
"Een mooie studio in Amsterdam met een zeefdruk werkplaats en een goede bank. En een plant! Verder nog meer toffe opdrachten en opdrachtgeverselkaar uit blijven dagen en zeker ook net zulke harde grappen als ontwerpen blijven maken!"
 

Naast hun werk in opdrachten zijn ze deze zomer het eigen project HORROR VACUÏ gestart, een publicatie waarin zij samen met 50 schrijvers, illustratoren en fotografen hun visie rondom het thema 'eenzaamheid' reflecteren. Hou hun FB page in de gaten, want de publicatie zal voor het eind van het jaar uitkomen!