dora kloppenburg // fashion designer

Dora is lekker bezig. In 2012 studeert ze cum laude af in 3d Product Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Inmiddels heeft ze al aardig wat exposities en werkervaring op haar naam staan, waaronder de Amsterdam Fashion Week afgelopen januari. 
Geïnspireerd door de bijna mechanische werk-mentaliteit binnen het Russisch communisme start ze haar project REMOTION. Hoe zou het zijn als de mens in dienst staat van de schoen? Heeft de schoen de mens dan nog nodig om een schoen te zijn? Vanuit deze vragen ontstaat een boeiend project waar je hier meer over kunt lezen. Later vloeit hier ook schoenen en sieradenlijn BLOCKS uit. De schoenen in deze serie zijn geïnspireerd op de Russische constructivistische kunst en architectuur en grotendeels uitgewerkt in leer en hout. De naam zegt het al, op houten speelgoedblokjes gebaseerde vormen zijn hierin een zeer herkenbaar onderdeel. Zo ook bij de prachtige sieraden en haar-accessoires die binnen deze serie horen. 

Als ik haar ontmoet in Huiskamer en vraag hoe ze haar stijl zou omschrijven zegt ze: 'Strak, simpel en basic maar met mooie details'. Ze heeft zowel abstract als heel toepasbaar werk, zoals de sieraden. Vaak start een project vrij abstract en meer aan de kunst-kant. 'Inmiddels vind ik de commerciële kant van mijn vak ook interessanter worden, het is toch wel leuk als ik zie dat mensen mijn sieraden dragen!' En terecht, want mijn blik gaat meerdere malen naar de ketting die om haar nek hangt. Een simpel maar opvallend en heel eigen design.
Benieuwd naar meer? Kijk dan even op www.dorakloppenburg.nl voor al het moois dat ze maakt.. 
Net als ons een beetje verliefd geraakt op Dora's werk? Kom dan langs op 13 september, De schoenen zijn in de EXPO te bewonderen en de sieraden zijn te koop in de YEDS-SHOP!