Dutch Design Week

Dit weekend ruilen we Rotterdam even in voor Eindhoven want daar gaat zaterdag de 13de editie van de Dutch Design Week van start! Van 18 t/m 26 oktober kun je met 80 locaties en 400 evenementen wel een weekend of week vol plannen. 
Het aanbod is dus reuze, waar te beginnen? De website van DDW is gelukkig heel uitgebreid en overzichtelijk. Bekijk vooral de plattegrond of strik er 1 bij de deelnemende plekken.
Er zijn een drie hoofdlocaties: 

Central Area
In het centrum van Eindhoven is al gelijk van alles te beleven. Zo opent Atelierdorp haar deuren op het NRE terrein. Ontmoet daar kunstenaars en ontwerpers in open studios, tijdens exposities, met eten, drinken en muziek!

In de NS-loods vind je Dutch Invertuals: een collectief van individuele ontwerpers met verschillende achtergronden, maar een ding gemeen: het experiment staat centraal. Zij bieden sinds vijf jaar gewaagde nieuwe ontwerpen binnen design.  
De conceptstore YOU ARE HERE presenteert de Modebelofte van 2014. De expositie ‘Seductive Precursors’ kun je vinden in het pand van de voormalige Bongo Beach club en toont werk van de verste modetalenten.

 

Pintu

Pintu is een collectief en bestaat uit een fooddesigner, productvormgever en illustrator. Tijdens de DDW presenteren zij hun gezamenlijke fascinatie voor alledaagse taferelen en de rituelen rondom maaltijden. Deze fascinatie uit zich in hun producten die emotie, beweging en zintuigen prikkelen. Te zien in Design Perron.

 

 

En absoluut een must see: Ga het laatste werk zien bij de Graduation Show van de Design Academy, met 177 projecten van 155 afgestudeerden.  Op de 4de en 5de verdieping  van deWitteDame.


East Area
Hier vind je Sectie-C, een voormalig complex van kantoren en fabriekshallen waar nu de ateliers van tientallen ontwerpers en kunstenaars te vinden zijn. Tijdens DDW vooral bekend als East Area.  Dynamisch en experimenteel design van jong talent aan de rand van de stad. Een fijne plek om even te verdwalen, te ontmoeten, iets lekkers te eten en om s'avonds bij een vuurkorf te hangen en naar een bandje te luisteren.

Strijp Area
Strijp heeft een industriële vibe en laat je binnenkijken bij de studio’s, ateliers en werkruimtes van de kunstenaars.  

Altijd al willen weten hoe de voorkant van de VPRO-gids wordt gemaakt?
In het VPRO Gids Paviljoen (Ketelhuisplein) vertellen grafisch vormgevers en andere beeldend kunstenaars die regelmatig covers ontwerpen van de VPRO Gids hoe zij daarbij te werk gaan.
Welke instructie krijgen ze mee? Op welke criteria wordt hun werk beoordeeld door de VPRO Gids en hoe weten ze of een cover ‘werkt’? Na afloop van deze live 3d-presentatie is er gelegenheid voor vragen zoals ‘wat schuift dat eigenlijk, een cover maken?’

De inspiratiebron voor MLY LAB is voedsel, en dan met name de manipulatie van voedsel. Dit thema komt onder meer terug in gebreide dessins en prints van vruchten, groenten en vis. 
Check ook even de alom bekende werkplaats van Piet Hein Eek. Ertegenover bij het prachtige restaurantgedeelte kun je even uitrusten tijdens je design-marathon.

Hotspots
ABN-AMRO is hoofdsponsor van DDW en biedt designers een podium door de stad. Deze hotspots zijn te herkennen aan een  1 meter hoge vleugelmoer: symbool voor het in beweging zetten en verbinden van jonge talentvolle designers met andere partijen.

Op de website kun je terecht voor Design Routes, verschillende routes door Eindhoven, samengesteld in opdracht van DDW door een aantal specialisten (o.a. VPRO, Ontdekfabriek, Bright en de Volkskrant) Superhandig met een kaartje van Eindhoven erbij.
aar je kunt natuurlijk ook alle tips negeren, gewoon gaan en je laten verrassen!

Kost dat? 17,50 aan de deur. Deze passe-partout is 9 dagen geldig en je kunt er het Klokgebouw, Dutch Design Awards, Van Abbemuseum - Sense Nonsense en de Design Academy Eindhoven mee bezoeken.


Hokvast in Rotterdam? Dan kun je toch een vleugje Eindhoven meenemen want de expositie LIKE MINDED gaat hier van start. 
Kelderman en van Noort (Eindhoven) en Opperclaes. (Rotterdam) hebben de handen ineen geslagen want ze denken dat de 2 steden veel overeenkomsten hebben. Je kunt hier het vette werk van 8 kunstenaars zien. O.a. Ferdy Remijn, Niels Bakkerus en Kazuma Eekman.

Wanneer: Opening expo zaterdag 18 oktober, van 16 - 20 uur. Claes de Vrieselaan 103, Rotterdam. Daarna nog t/m 9 november 2014.