dutch design week // modebelofte en schellensfabriek

Vorig weekend deden we een rondje Dutch Design Week en het was weer way to much om in 1 dag te zien.
Ik zal in twee delen bloggen over het design-festijn. In deze blog kun je vast lezen over de Modebelofte en de talenten in de Schellensfabriek.  Aankomende week zullen we in deel 2 bloggen over Dutch InvertualsDesign Perron en Strijp-S. 

Modebelofte
De duistere vibe van de voormalig danceclub Bongo Beachclub hangt er nog een beetje en dat maakt het een interessante locatie voor een expositie met internationaal modetalent! Bij Seductive Precursors’ - Modebelofte 2014 bekijk je prachtige prints van Gino Anthonisse, de gladde, glimmende materialen van Fien Ploeger en de uitvergrote silhouetten van Emma Hardstaff.  

Eenmaal weer buiten de club klim je het dak op naar het naastliggende gebouw. Samen met De oude Rechtbank en het Tuchthuis vormt dit een nieuwe culturele spot met restaurants en evenementen. Wij werden verrast door de mooie kleding en kunst die hier te vinden was. 

Schellensfabriek
In deze oude textielfabriek (ooh's en aah's bij elk prachtig pand hier in Eindhoven.) vind je op de eerste en tweede verdieping contemporary design. We komen DORA hier ook tegen met haar nieuwe lijn tassen en portemonnees. Ze staat er samen met Wies Preijde die prachtige handgeweven room-dividers en prints maakt.

Loop ook even naar boven want daar vind je (In No Particular Order) : Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteert hier het werk van jonge creatieven die in 2013/2014 een werkbeurs ontvingen. 21 makers, architectuur, vormgeving en e-cultuur, tonen hier hun werk. Wat maakt iemand tot een talent? Hoe wordt talent gevormd? Factoren die bij talentvorming een rol spelen zijn voor deze presentatie onderzocht en verzameld: gereedschap, boeken, rolmodellen en maakprocessen. Ontwikkel je talent in de praktijk of word je ermee geboren? 

Aliki van der Kruijs combineert fotografie met textielbedrukking. Ze brengt een sensitieve inktlaag digitaal op een stof aan waardoor het textiel gevoelig wordt voor licht en water. Ze noemt deze zelfontwikkelde techniek hydrografie. Locatie, tijd, weersomstandigheden bepalen de afdruk op de stof en zorgen telkens voor een ander resultaat. 

Jólan van der Wiel laat zich inspireren door de natuur en komt zo tot nieuwe productietechnieken. Zijn Gravity Tool bijvoorbeeld werkt met behulp van magnetische kracht. Hij kan met deze tool krukjes creëren die hun bijzondere vorm aan de magnetische velden te danken hebben, deze werken in op het kunststof. Elk product is weer anders doordat de ontwerper er geen totaal zeggenschap heeft over de natuurlijke kracht. Deze techniek is onder andere gebruikt voor het ontwerp van de jurk van Iris van Herpen. Onder invloed van magnetische velden 'groeit' de jurk.

Boris de Breijer maakt prachtige sieradenontwerpen van een nieuw materiaal. Hij ontwikkelde dit in zijn eindexamenjaar en het bestaat uit verschillende soorten kunststof en gevonden voorwerpen. Dit is echter niet te herleiden, de sieraden doen heel luxueus en bijzonder aan. 

Ps. richting Strijp? Ga dan in ieder geval even naar de tentoonstelling 'Kneeling' van We make carpets in het MU. Tapijten gemaakt van o.a. satestokjes, bekertjes, plastic vorkjes, nietjes en meer onverwachte materialen.