elzeline kooy // illustrator

We leerden Elzeline kennen via Chiara Arkesteijn en waren meteen gefascineerd door het surrealistische en toch herkenbare werk dat ze maakt! Een samenwerking met deze enthousiaste illustrator ontstond kort daarna toen ze tijdens het YEDS-EVENT bij 10b haar werk verkocht en samen met Chiara succesvol een workshop illustreren gaf. Sinds enkele weken is haar VERSE WERK te koop bij TOKO51 en daarom werd het tijd om haar te interviewen over haar werk, drijfveren en dromen. Lees hier het openhartige verhaal!

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Elzeline, 23 jaar (bijna 24) en ik ben illustrator. Ik ben nu net 4,5 maand afgestudeerd, dus mijn 'carrière' (als ik dat überhaupt al zo mag noemen) staat nog een beetje in de startblokken. Momenteel werk ik af en toe als freelancer voor verschillende redactionele opdrachtgevers, zoals Gers! magazine en Bogue. Als ik tijd heb maak ik ook eigen werk. Dat gaat dan vaak over dingen die ik meemaak, soms in de vorm van een beeldverhaal. Hiernaast werk ik af en toe samen met Chiara Arkesteijn, onder de naam "Skipper Collective". Onze laatste opdracht was een raam-design voor BAR (zie foto).

Hoe zou je je werk omschrijven?
Mijn werk zou ik omschrijven als; getekend met een ietwat onhandige lijn, surrealistisch met een scherp randje en vaak een hoop humor. Ook mijn kleurgebruik is erg surrealistisch en is daarmee denk ik een van mijn sterkere kanten. Thema's die je vaak terugziet in mijn werk zijn; patronen, mensen en sociaal ongemakkelijke situaties ( en misschien ook uitgaan) .

Wat is je grootste uitdaging als illustrator?
De grootste uitdaging voor mij als illustrator is vaak eigenlijk de 'struggle' die ik met mezelf heb. Dat klinkt heel zwaar, maar eigenlijk valt het best wel mee en stel ik me vaak gewoon een beetje aan. Als ik bijvoorbeeld voor mijn eigen idee te lang niets geproduceerd heb, word ik onrustig. Dan móet ik iets nieuws maken, anders kan ik me echt dagen aan één stuk heel naar voelen. Wat ik soms ook nog erg uitdagend vind, is het vinden van mijn eigen opdrachten. Op de kunstacademie leren ze je van alles en nog wat, behálve netwerken. Eigenlijk is dat gewoon een kwestie van; Suck it up, brutaal zijn en gewoon je portfolio opsturen.

Verder geeft illustrator zijn ook een hoop leuke uitdagingen, vind ik zelf. Je komt soms tot oplossingen waar je van tevoren totaal niet aan hebt gedacht en bent continue bezig jezelf te verbeteren of opnieuw uit te vinden. En samenwerkingen. Als het goed werkt zijn die echt heel leuk om te doen. Dat vind ik dan wel weer mooie aspecten aan het vak. 

Door wat of wie word jij geïnspireerd?
Ik word veelal geïnspireerd door verhalen of de manier waarop een verhaal verteld wordt. Ik heb gemerkt dat mensen een iets vaak interessant vinden, wanneer ze zichzelf ermee kunnen identificeren. Logisch eigenlijk ook, want je herkent dan een deel van jezelf in zo'n verhaal. In eerste instantie is mijn inspiratiebron dan ook vaak mijn eigen leven, maar ik denk dat dat bij veel kunstenaars en vormgevers zo is. Ik heb gemerkt dat ik veel van de dingen die me frustreren, of die ik niet van me af kan zetten, verwerk in mijn illustraties. Misschien wel als een soort therapie, maar ook zeker omdat ik heb gemerkt dat mensen het vaak gewoon heel grappig vinden, wanneer ik teken over mijn personal fails. Ook films of boeken met een soort anti-held vind ik geweldig. 

Ze moeten dan wel echt scherpe humor gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het geheel visueel aantrekkelijk is. Een paar voorbeelden van inspirerende verhalen zijn voor mij; 
'Submarine' van Richard Ayoade, vrijwel alle Wes Anderson films, maar ook (beeld)verhalen als 'De liefhebbers' van Brecht Evens en 'Everything we miss' van Luke Pearson. Verder word ik esthetisch gezien vaak geïnspireerd door mooie meubelen, patronen en grafisch ontwerp.

Wat zijn je toekomstplannen/wensen? 
Over een paar jaar hoop ik toch zeker wel voor een groot stuk rond te kunnen komen van mijn eigen illustratiewerk. Misschien klinkt het heel pietluttig, maar ik hoop eigenlijk gewoon heel veel redactioneel te gaan mogen illustreren. Werken in opdracht en rondom een onderwerp of verhaal vind ik echt het fijnst. 

Zeefdrukken doe ik ook te weinig, dus komende periode ga ik mezelf dwingen nieuwe dingen te maken! Ik zou ook wel een nieuw beeldverhaal willen maken, maar tot nog toe kan ik niet echt een onderwerp kiezen.
O ja, als ik dan toch nog een wens op kortere termijn erin mag gooien; Een mooie, grote I-Mac staat hoog op mijn verlanglijstje, daar moet ik toch echt eens voor gaan sparen. De kleine Macbook die ik nu heb valt haast uit elkaar van ellende. 

Meer werk zien? Ga naar www.elzelinekooy.nl