fotograaf ilja in qatar

Ilja reist voor zijn werk de wereld rond en gaat dan graag op avontuur. Al het moois dat hij tegenkomt wordt vastgelegd. In deze blog deelt hij zijn ervaringen en beelden met ons. Dit keer: Ilja in Qatar!
 

Normaliter spelen mijn reizen zich af in "veilige" Europees ingestelde landen. Maar onlangs mocht ik voor mijn werk een bijzondere trip maken naar Doha in Qatar. Het oliestaatje dat actueel negatief in de aandacht staat vanwege het komende WK en de corrupte bouwbedrijven en slechte werkomstandigheden van de voornamelijk Indische en Pakistaanse werknemers. Ik vertrok kort na de aanslagen in Parijs en was toch licht gespannen over hoe de vlag er in Qatar bij zou hangen. Aardig buiten mijn comfortzone.. 

Een grote aangename verrassing was het! Zelden zo hartelijk en welkom ontvangen door de lokale collega's aldaar. De mensen zijn vriendelijk en open, altijd bereid tot een praatje en trots op hun afkomst, geloof en bovenal op Qatar. Zulke trotsheid heb ik alleen eerder gezien bij Amerikanen, wat natuurlijk ergens grappig is. Mede door de openheid van de lokale bevolking en hun interesse in mij, kon ik vertellen wat ik normaliter leuk vind om te doen als ik op reis ben. En al gauw werd ik getipt op het plaatsje Zakreet. Een mythische locatie waar fictie en werkelijkheid elkaar raken. Is dit nu een middeleeuws plaatje met archeologische vondsten die terug verwijzen naar de eerste vormen van beschaving in deze woestijn? Of is het een filmset van Tranformers of Star Wars? Niemand had echt een antwoord en niemand was er ook echt zelf geweest. 

Mij hadden ze, ik moest dit uitzoeken! Heb een 4x4 gehuurd en ben de woestijn in gereden. Er waren geen wegen of bordjes of bewegwijzering of ook maar iets dat aangaf waar ik was. Maar toen ik het uiteindelijk vond was ik blown away door de schoonheid ervan. Stil, door de natuur gevormd, ooit was hier een zee, en de zoute zilte lucht en de hitte. Alles klopte en ik heb weer mijn geliefde fotootjes kunnen maken die ik heel graag met jullie wil delen. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om in Qatar te komen. Laat deze kans dan niet aan je voorbij gaan. Maar huur wel een 4 x 4 en liters water. 

Meer van Ilja zien en te weten komen? Bekijk zijn profiel hier of lees het interview met hem.