ilja van rijswijk - fotograaf

Iets meer dan een jaar geleden exposeerde en fotografeerde Ilja tijdens de YEDS expo, een kleinschalig festival vol met kunst, design, live muziek en eten. Het vond plaats als onderdeel van De Wereld van het Witte de Withfestival op de Hoornbrekerstraat. Afgelopen zomer heeft hij KEILEFEST ook weer mooi in beeld gebracht en toen werd het wel tijd om de samenwerking te verzegelen: en zie hier onze kersverse maker!

Wie ben je en wat doe je? 
Mijn naam is al 37 jaar Ilja van Rijswijk. Afkomstig uit het Brabantse Etten - Leur maar met sterke roots uit Rotterdam, daar beide ouders daar uit de klei getrokken zijn. Ondanks een tweetal opleidingen in de sociale sector, respectievelijk SJD en CMW, toch beland in de creatieve en entertainment sector. Vanaf mijn 15e ben ik altijd betrokken en geïnteresseerd geweest in events en live muziek. Zowel als uitvoerend muzikant, roadie, chauffeur, lichttechnicus en lichtontwerper. Jarenlang in concert en theaterzalen gewerkt en als vaste technicus met vele bands door zowel Nederland als het buitenland getourd. In mijn huidige functie als technisch producent van Energy-floors, valt dat allemaal samen. Met een hoogwaardig technisch product met een duurzame boodschap over de wereld reizen is een cadeautje. Ik heb de mooiste baan van de wereld, en schep er groot genoegen in om daar iedereen bij te betrekken door middel van de foto's die ik tijdens de reizen kan maken.

De foto's zijn voor mij heel waardevol. Ze zijn mijn dagboek, en bij elke foto kan ik nog de locatie, de mensen, het event, de stad of het landschap terug halen en het gevoel wat ik daar bij had. Waar ik op dat moment in mijn leven mee bezig was en wat er toen belangrijk voor mij was. Het fotograferen is de kers op de taart geworden van het reizen, een prachtige hobby en methode om vrienden en familie een kijkje te kunnen geven in mijn leven. Door middel van het beeld kan ik veel beter uitleggen, waar ik ben en wat ik doe en wat dat met mij doet.

Waar fotografeer je het liefst? 
Dit kan letterlijk alle kanten op gaan. Maar ik waar ik me het meeste op verheug is om met de camera de bergen in kan gaan. Rondlopen in ongerepte natuur met alleen de kracht van de natuur om me heen. Het laat je anders kijken, anders voelen, een stapje verder durven gaan, toch even een stukje klimmen om boven op de berg te kunnen fotograferen. Er is niets mooiers dan met een auto door de bergen of grote vlaktes te rijden en op zoek te gaan naar prachtige plekjes. Maar ik kan ook intens genieten van verlaten gebouwen, voertuigen en pretparken. De sfeer, en het bijna melancholische raakt me keer op keer. Ik fotografeer pas zeer kort, een jaar of 4, en heb me nooit echt gefocust op het fotograferen van personen. Nog steeds niet eigenlijk, maar ik ben wel elke keer weer verbaasd wat er uit de camera komt als ik mensen portretteer. Met de camera kun je bepaalde aspecten en eigenschappen van mensen heel erg naar voren halen en vergroten. Dat is vaak erg mooi.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt? 
Het reizen is alles bepalend voor mijn foto's. De plek waar mijn werk me heen brengt is de voedingsbodem voor de foto. De omgeving, de historie van de plek, de geografische ligging, het seizoen. Ik heb er geen invloed op. Ik moet er heen en laat me verleiden door alles wat ik tegenkom. Ik ben gulzig en wil graag leren. Zon of regen, ik heb het er maar mee te doen. Ik ben meestal maar heel kort op een locatie, en heb dan beperkte vrije tijd. Ik kan mijn fotosessies niet plannen.

Naar welke muziek luister je veel op dit moment? 
Alles in de categorie emo en singer-songwriter. Muziek moet lagen en emotie hebben. Dan heb je mij. Denk aan Sigur Ros, Turnin brakes, London Grammar, Noah Gundersen, Enno Burger en Seafret.

Wat zijn de blijste momenten van jouw leven? 
Het ontdekken. Niet weten waar je naar toe gaat, niet weten wat aan te treffen en je compleet te laten verrassen door de elementen. Een uitzicht op een berg, een zonsondergang, een verlaten fabriek of gletsjer, het raakt me allemaal. Auto rijden met je mooiste plaat op en je geliefde naast je, door wonderschone natuur... Daar kun je me dag en nacht voor wakker maken.

Waar heb je een grote hekel aan? 
Negativiteit, bekrompenheid, discriminatie en de humorloze mensen. Zeker als je veel in de natuur bent en ziet hoe mensen hier mee omgaan... Dat is vaak schokkend. 

Met wie wil je graag een keer samenwerken? 
Ik wil vooral veel leren, maar als ik gewoon mag dromen, zou ik wel eens bijvoorbeeld mee willen met het rode kruis in de Zwitserse alpen, of een boswachter in de rocky's of een helikopterpiloot op een farm in Australië. Dichter bij huis zou ik graag meer willen leren over de techniek van fotografie, dus van iemand die daar nog meer in thuis is, is welkom om mijn de kneepjes van het vak te leren. 

Hoe ziet jouw droomtoekomst eruit?  
Ik vind dit altijd een dood enge vraag. Omdat ik er geen antwoord op heb. Dit antwoord verschilt ook gewoon heel vaak. Paar dingen die ongewijzigd zijn, is dat ik graag buiten wil wonen, gezond wil zijn, en altijd wil kunnen blijven reizen, of het nu privé is of zakelijk, dat maakt me niet uit. Het heeft de afgelopen vier jaar mijn wereldbeeld enorm vergroot en ben blij en dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken en zou daar nog heel graag meer uit willen halen.


Meer weten over Ilja? Bekijk dan hier zijn profiel.