illustrator chiara over materiaal - penselen

Chiara gebruikt in haar werk als illustrator diverse materialen. Welke zijn dat eigenlijk? En hoe gebruik je ze? In deze reeks blogs kom je er alles over te weten! Nummer 2: Penselen!

 

Meestal ‘verf’ ik mijn illustraties, op wat voor manier dan ook. Zo gebruik ik lichte aquarel, om transparante kleuren te maken die in elkaar overvloeien. Momenteel werk ik veel met gouache, een wat vastere verf. Hiermee kun je mooi contrasterende kleuren naast elkaarzetten. Ook Oost-Indische inkt en ecoline kun je verven met penselen. Hieronder zal ik wat uitleggen over de verschillende penselen die ik gebruik. Mijn penselen koop ik meestal bij materialenwinkel Harolds.

 

Nu ik ze op een rijtje zie liggen, valt het me op de het allemaal fijne, dunne penseeltjes zijn. Voor een niet-ingewijde, lijken ze niet veel van elkaar lijken te verschillen. Maar voor mij zijn ze allemaal speciaal en heeft ieder zijn eigen specialiteit. De twee witte penselen zijn van zacht en soepel synthetisch haar. Ik gebruik ze voor aquarel en ecoline. Door de wat bredere vorm kunnen ze veel water opnemen en over het papier vrijlaten. Als je veel controle over je werk wilt houden, kun je deze beter niet gebruiken. Ze zijn gespecialiseerd in vloeiende, transparante vormen en laten de kleuren in elkaar overstromen.

 

 

 

 


Het rode en zwarte penseeltje zijn allebei van marterhaar. Ze zijn bijna even soepel als de synthetische kwasten. Hiervan heb ik de smalste uitgekozen, die de winkel had. En nog zou ik toch nog een iets priegeliger kwastje kunnen gebruiken! Deze penselen hebben alleen een smallere vorm en houden daardoor minder water vast. Ik vind ze prima te gebruiken voor aquarel en gouache.De twee zeegroene penselen zijn mijn favoriet. Ze zijn van stug, synthetisch haar. Doordat ze goed hun vorm behouden en niet al te veel water opnemen, kun je er heel precies mee werken. Ik gebruik ze met elk materiaal, en dat gaat altijd prima. Laatst wilde ik mijn collectie uitbreiden en wat meer formaten kopen. Helaas kon ik deze stugge kwastjes nergens meer vinden. Ik zal maar heel goed op ze passen, en hopen dat ze lang mee gaan! 

 

Heb jij weleens een van de bovenstaande penselen gebruikt? En heb je ook een favoriet?

In nummer 1 van deze reeks blogs schreef Chiara over inktpennen. Gemist? Lees het hier terug!