interview fotograaf harmen meinsma

Harmen's werk valt op als we tijdens de portfolio-avond door De Willem de Kooning Academie rondstruinen. Hij vertelt met veel enthousiasme over zijn fotografie en we zijn gelijk verleid wanneer hij zijn zijn kleurige portfolio-map opentrekt. Graag stellen we je voor aan dit eigenzinnige energieke talent.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Harmen Meinsma en ik ben opgegroeid bij mijn oma in Balk, een klein dorpje in Friesland. Vijf jaar geleden ben ik naar Rotterdam verhuisd om mijn dromen na te volgen. Mijn doel is om als fotograaf mensen die opvallen onder mijn vleugels te nemen. Met behulp van overdrijving, een tikkeltje humor en de bijpassende over de top styling en visagie zet ik samen met hen een nieuw verhaal neer. Hierbij is het belangrijk dat de persoon in zijn of haar waarde wordt gelaten en creëer ik op de set een aangename sfeer; dit contact is belangrijk voor mij om dichtbij te komen, vertrouwen te winnen en vervolgens het model uit haar of zijn schulp te laten kruipen.

Met welke materialen werk je het liefst?
Bij elke shoot bepaal ik de setting en bouw ik een set waarin het model zich vrij kan gedragen; ik bied hen een podium om hun persoonlijkheid en schoonheid te laten zien. Ik zet ze neer als muses en iconen. Als kijker kun je niet om deze personen heen; ze eisen de aandacht op, die ze naar mijn mening verdienen.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Als modefotograaf gebruik ik mijn onuitputbare nieuwsgierigheid naar de mens en het medium fotografie om de modellen die mij persoonlijk inspireren vast te leggen. Ik fotografeer ‘echte’ mensen, die vaak sterke persoonlijkheden hebben en die niet voor de gebaande paden in het leven kiezen of hebben gekozen. Deze mensen hebben dus ook invloed op het uiteindelijke resultaat.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Lana Del Rey, 80’s disco en Tchaichovsky.

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven?
KILL THEM WITH KINDNESS

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Mijn perfecte dag eindigt op een strand in Friesland, en dat je in de verte een intense storm ziet aankomen.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen?
Ik probeer niet teveel aan de toekomst te denken, maar als er Gin Tonics zijn dan prijs ik mij gelukkig.

Benieuwd naar meer Harmen? Bekijk & lees dan zijn profiel.