interview - jeroen arians

Jeroen Arians

Jeroen heeft de gave om mensen en objecten verrassend en tegelijkertijd heel echt in beeld te brengen. Erg blij zijn we dan ook met deze nieuwe maker aan het firmament!


Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jeroen Arians ik ben beeldend kunstenaar/fotograaf.
Vanuit maatschappelijke vraagstukken maak ik beeldverhalen. Concept en storytelling zijn dan ook erg belangrijk in mijn werk. Ik begin eerst met het archiveren van wat ik als belangrijk aanschouw in een omgeving. Om vervolgens in te grijpen zodat er een hernieuwde situaties gecreëerd word. Daardoor ontstaan er theatrale situatie die te herleiden zijn tot het gemaakte archief.

Daarnaast portretteer ik ook graag mensen. Ik vind het fijn om hen te mogen ontmoeten, en dat te vertalen naar een beeld. Hier komt mijn fascinatie voor een balans tussen realiteit en theatraliteit enigszins ook in terug. Het is voor mij wel belangrijk dat de personen oprecht omgaan met het moment waarin wij ons plaatsvinden.

In welke omgeving werk je het liefst? 
Ik hou wel van het werken in rustige omgevingen maar ik heb daar geen specifieke locaties voor nodig. Het ontdekken van nieuwe omgevingen en deze in kaart te brengen, zie ik als een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik vind het dan ook fijn om onderweg te zijn, waarbij ik het niet erg vind om zo nu en dan eens te verdwalen en nieuwe plaatsen te ontdekken.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Omdat ik weinig in een studio werk, heeft de locatie zelf veel invloed op mijn werk. Maar wat veel belangrijker is zijn de mensen die zich er bevinden. De verhalen van mensen. De verhalen die ze vertellen over zichzelf, over de omgeving waarin we ons bevinden.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Dat hangt van de werkzaamheden, fase van een project, af. Bij de ontwikkeling van het concept hangt het van mijn stemming af of ik iets beluister en wat dat dan gaat zijn. Tijdens het fotograferen zelf heb ik het liefst stilte. Al is het alleen al omdat de trillingen van de speakers onscherpte kunnen veroorzaken. Bij de afwerking van beelden probeer ik vaak op zoek te gaan naar iets nieuws om op te zetten.
Ik ga toch even gebruik maken van dit momentje om muziek/bands op te dragen die ik erg hoog op mijn lijst staan en de laatste tijd met enige regelmaat beluister:
tUnE-yArDs – (gewoon alles op chronologische volgorde opzetten!!)
Grizzly Bear – Shields
Deerhoof – The Magic
Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar zal afsluiten met te melden dat ik erg nieuwsgierig ben naar de nieuwe album van Tool. Mocht die ooit uitkomen, want dat roepen ze uiteindelijk ook al een paar jaar.

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven?
Begin op tijd aan iets, zo kan je nog bijstellen en/of corrigeren. Je kan beter tijd over hebben dan tijd te kort. Praktisch gezien is dat handig voor degene die het motto ‘kill your darlings’ hanteren.
Als het druk is moet er tijd worden ingepland om iets volledig anders te gaan doen, zelfs als er eigenlijk geen tijd voor is. Doe iets buiten het werk stramien of /en zorg voor tijd om te relativeren zodat er met een frisse blik (met een kater is die blik iets mindere fris) terug aan het werk kan gegaan worden.  

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Van mij hoeft die nooit hetzelfde te zijn. Of nou ja ik heb een ochtendritueel, deze begint met een douche, daarna ontbijt en een koffie. Zodra ik die heb afgerond mag de dag altijd anders lopen.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen? 
Goh daar vraag je me nog al wat, er is nog veel te doen. Het is eigenlijk weer eens tijd om een project in het buitenland te doen. Ik wil komende tijd eens plannen gaan maken voor een artist in residence. Verder heb ik heb nog de ambitie om les te gaan geven.
 

Meer Jeroen Arians? Bekijk hier zijn profiel!
Benieuwd hoe Jeroen's werk ingezet kan worden voor jouw bedrijf/event? Neem dan even contact op.