interview - jule cats

We stellen je graag voor aan Jule Cats, product-ontwerper, tekstschrijfster én zangeres! We zagen haar prachtige werk voor het eerst ruim een jaar terug toen ze net afgestudeerd was, tijdens een expositie in het tijdelijke HOF. We namen haar kaartje mee en vroegen afgelopen juni of ze wilde exposeren op het dak van de hofbogen tijdens de Rotterdamse Dakendagen waar we "Dakplakken met YEDS" organiseerde. Dat wilde ze wel, en of het ook goed was dat ze haar band Abby Lies uitnodigde.. Ja graag! 

We zijn ontzettend blij met dit multitalent erbij, zie en lees hier waarom.Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jule Cats, product ontwerpster en muzikante. Emoties zijn een belangrijke drijfveer voor het schrijven van muziek, en daardoor zijn ze ook een grote inspiratiebron voor mijn ruimtelijke werk. Mijn meest recente project ging over emoties rondom woningsloop in Rotterdam. Eerst heb ik mijn onderzoek naar dit thema gevangen in een lied, waarop ik vervolgens mijn ontwerpproces op heb gebaseerd.

Met welke materialen werk je het liefst?
Vaak begin ik eerst met het maken van collages om een bepaalde sfeer te vangen en in beeld te brengen. Daarna ga ik over op materiaalonderzoek dat in dezelfde lijn ligt. Er zijn hierbij geen grenzen, het ligt maar net aan het thema dat ik probeer te vertalen. De laatste tijd werk ik veel met textiel, gietplastics en beton.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Wat er op sociaal gebied om me heen gebeurt, de verhalen van anderen of ervaringen van mijzelf. Vaak zijn het onderwerpen die onder de oppervlakte schuilgaan, waar mensen niet mee te koop lopen. Ik vind het fijn om die verhalen of emoties te vertalen naar iets tastbaars en esthetisch.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Ik luister heel graag naar muziek terwijl ik werk! Het zorgt bij mij voor nog meer inspiratie. De muziek van Florence + the Machine, Warpaint of London Grammar is het soort waar ik vaak in het begin van een proces naar luister.

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven?
Ga het doen! Ga maken! ‘Schets’ in 3D met materialen en niet alleen op papier. Ik was hier aan het begin van mijn studie erg voorzichtig mee, durfde niet te beginnen zonder dat ik daadwerkelijk wist wat ik zou gaan maken. Ik ben erg blij dat ik hiervan los ben gekomen.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Experimenteren in de werkplaats, waar ik naast ‘maken’ ook graag aan de praat raak met anderen. Sparren over elkaars project blijft super interessant.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen?
Ik werk nu freelance in een ontwerpstudio en daarnaast ben ik bezig met mijn eigen projecten ontwikkelen en exposeren. Ik hoop op meer freelance klussen en interessante samenwerkingen waarbij ik mijn eigen werkwijze kan inzetten.Meer te weten komen over Jule? Bekijk dan ook haar profiel hier