interview - marleen van haaften

Profiel foto - Marleen v Haaften.jpg

Maak kennis met Marleen van Haaften, (bewust)maker van poëtisch en minimalistisch textiel design! Na een enthousiast bericht van Marleen via instagram werd het contact gelegd, een paar weken later troffen we elkaar in Galerie Bergarde tijdens haar expo en nu is ze onderdeel van het netwerk van YEDS :-)


Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Marleen, ik ben textiel designer. Ik kom uit Nederland, maar woon sinds twee jaar in Dublin. Ik maak met de hand (wand-)kleden en textiel schilderijen, en doe daarnaast ook grafisch werk en productfotografie. Ik wil graag een band creëren tussen mijn werk en de toeschouwer, waarbij ik een balans zoek tussen het zijn van een maker en een bewustmaker. Ik wil mensen raken met puur en minimalistisch design en tegelijk, soms onbewust, laten nadenken over bijvoorbeeld onze omgang met elkaar of met de natuur om ons heen. 

Wat wilde je vroeger worden?  
Ik was geloof ik 13 toen ik een bijbaan kreeg bij een interieurwinkel, en toen had ik wel echt als beeld om 'later' iets met interieur te gaan doen. Toen ben ik daarnaast ook naailes gaan volgen en mijn eigen kleding gaan maken, en later ook productjes zoals gehaakte onderzetters, theedoeken, van alles. Dat zat er echt allemaal al wel jong in! 

Wie of wat is van invloed op wat je maakt? 
Momenteel focus ik me erg op het leren van nieuwe technieken en meer experimenteren, dus op het moment is het vooral mijn nieuwsgierigheid en drang om nieuwe dingen uit te proberen die van invloed zijn op mijn werk.  

Welke muziek luister je het liefst tijdens je werk en waarom? 
Ik luister graag naar oudere soulplaten, folk, jazz. Ook goed voor mijn houding die platenspeler; elk half uurtje moet je toch even opstaan om de plaat om te draaien, en dan kan je gelijk even rekken en strekken, haha.  

Wat hoop je met jouw werk teweeg te brengen? 
Een centraal thema in mijn werk is het idee van 'dierbaar design'. Bij mijn Fiber Landscapes serie werkte ik bijvoorbeeld met verschillende pure, onbewerkte vezels zoals vlas, katoen en wol, om mensen te laten zien hoe mooi en bijzonder de natuurlijke materialen zijn die te vinden zijn om ons heen, en hoe ver we daar soms vanaf staan bij alle spullen die we kopen. Ik wil graag dingen maken waar mensen zich aan kunnen hechten, die echt iets raken. 

Wanneer ben jij ultiem tevreden met je werk?
Ik ben vrij perfectionistisch, dus ultiem tevreden ben ik niet zo snel, haha. Ik moet wel zeggen: omdat ik mijn werk met de hand maak en er daardoor veel tijd in gaat zitten, kan ik er wel echt erg van genieten als het gelukt is om een bepaald idee, concept of patroon te vertalen naar een nieuw werk.

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list? 
Mijn droom is om naar Japan of Korea te verhuizen om daar traditionele ambachten te leren (en erg lekker te eten, dat natuurlijk ook). 

Waar hoop je op in de toekomst? 
Mezelf volledig kunnen storten op het maken van nieuwe werken, en nog veel meer leren. En meer zonuren in Dublin, hihi. 


Nieuwsgierig geworden naar meer werk, tekst en uitleg van Marleen? Bekijk hier haar volledige profiel!
Interesse om met haar samen te werken, iets in opdracht te laten maken of werk aan te kopen? Neem dan hier contact met ons op.