interview - studio davero

Tijdens een zeer energieke kennismaking op de Keilewerf (2), waar Studio Davero hun werkplek heeft, werd snel duidelijk dat er een match was tussen de visie van Veerle en Roxanne en YEDS. Met dank aan Tiwánee van der Horst, hun buurvrouw op de Keilewerf, voor het leggen van dit contact! Lees in dit interview meer over deze ambitieuze ontwerpers en bekijk hun hele profiel.

Veerle (links) en Roxanne met hun ontwerp Flexi-Belle

Veerle (links) en Roxanne met hun ontwerp Flexi-Belle

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Roxanne Kiel en Veerle Rigter van Studio Davero en richten ons op multifunctioneel duurzaam ontwerp van meubels en meer. Wij hebben reeds ontwikkelde producten maar maken ook graag ontwerpen op maat. Daarnaast zijn we betrokken bij educatieve projecten en geven workshops of lezingen over onze visie en werkmethode. De combinatie van mensen bij elkaar brengen, gebruikers’ wensen analyseren, oplossingen bedenken die meerwaarde bieden en deze vervolgens realiseren - in welke vorm dan ook - is wat we het liefst doen. Kortom; kijken hoe we het leven samen makkelijker en leuker kunnen maken door middel van ontwerp.

Wat wilde jullie vroeger worden? 

Rox: Tandarts assistente [lachend] omdat je dan van poeders vullingen mocht maken. Of architect. Ik zat als klein meisje, als ik niet buiten speelde, vaak te tekenen of maakte kleine schaalmodellen. 
Veerle: Architect. Blijkbaar zei ik dat al toen ik 6 jaar was volgens mij moeder. Ik geloofde haar nooit echt, totdat ik een oud vriendenboekje terugvond. Net als diverse plattegronden van mijn volledig ingemeten slaapkamertje. En anders kunstenares.

Wie of wat is van invloed op wat jullie maken?
De context van een opdracht, wat is er aanwezig, voor wie kan het allemaal zijn, waar, waarom, hoe? Onze werkmethode start vanuit de mogelijkheden die een situatie biedt. Daarbij kijken we goed naar het gebruik, afvalmaterialen of –stromen, de potentie van de locatie, en de aanwezige kennis of vaardigheden binnen een project. Met onze ontwerpen stimuleren we verduurzaming en sociale interactie en streven we naar optimalisatie van ruimtegebruik, kosten en tijd. Voorbeelden hiervan zijn onze projecten Flexi-Belle en Puzzle Peace, waarbij door multifunctionaliteit, het productieproces, het materiaal gebruik en het demontabele karakter wordt gestreefd naar duurzaamheid; zowel ‘sustainability’ als ‘durability’. De meubels zijn modulair en kun je zonder gebruik van gereedschap naar eigen wens eindeloos blijven veranderen.

Is er een rode draad (te ontdekken) in jullie werk/ontwerpen? 
Zo was het in eerste instantie niet bedacht, maar in retrospect inmiddels wel, namelijk multifunctionaliteit door middel van modulair ontwerp. Wij doen ons best om een probleem zo goed, duurzaam en mooi mogelijk op te lossen, maar waarom niet meerdere opties bieden met dezelfde oplossing als dat kan? Inmiddels kenmerken onze ontwerpen zich door de meerwaarde die ze bieden aan de gebruikers vanwege multifunctionaliteit en de mogelijkheid mee te kunnen groeien met de veranderende wensen en omgeving van de gebruiker(s). 

Wat hopen jullie je met jullie werk teweeg te brengen?
Wij richten ons op duurzaam, multifunctioneel en modulair ontwerp vanuit de wensen van de gebruiker. Ons doel is mensen bewust en nieuwsgierig maken voor de waarde van materialen en te laten ervaren dat duurzaamheid makkelijk, praktisch en leuk kan zijn!

Het liefst doen we dit in samenwerking en leggen we graag een link tussen verschillende disciplines, mensen en methoden; zoals een event bezoeker laten nadenken over afval en (materiaal)gebruik met onze Mix & Match Lounge, of met de organisator, transporteur en gebruiker sparren over interactie en efficiëntie van onze Puzzle Peace. We genieten ervan om mensen door middel van ontwerp en ontwerpproces te inspireren en te enthousiasmeren anders na te denken over bijvoorbeeld duurzaamheid, afval en gebruiksmogelijkheden.

Wanneer zijn jullie ultiem tevreden met je werk?
Als onze ontwerpen instinctief gebruikt worden zonder dat er uitleg nodig is, en men er net zo enthousiast van wordt als wij. Het liefst zien we dat ons product een eigen leven gaat leiden en dat gebruikers daardoor creatiever gaan nadenken over hun eigen producten, omgeving en duurzaamheid.

Wat staat nog bovenaan jullie bucket list?
Een grotere naamsbekendheid, zodat mensen ons weten te vinden wanneer zij een oplossing zoeken voor ruimtes met divers programma binnen kantoren, horeca of evenementen en waar niet? Waar men opzoek is naar een flexibele of tijdelijke en duurzame inrichting! Met als gevolg een schaalvergroting van het type opdrachten die we nu doen: productie draaien van onze bestaande multifunctionele meubels, werken aan grotere educatieve projecten, nieuwe samenwerkingsprojecten opzetten, of een geheel interieur of verbouwing op ons nemen.

Waar hopen jullie op in de toekomst? 
Eigenlijk wat we op onze bucket list hierboven melden. En wie weet kan YEDS daar een rol in spelen!

Nieuwsgierig geworden naar meer werk, tekst en uitleg van Studio Davero? Bekijk hier hun volledige profiel!
Interesse om met hen samen te werken of werk aan te kopen? Neem dan hier contact met ons op.