interview - illustrator bo-danique

Ontmoet illustrator Bo-Danique! Haar stijl is divers en contrastrijk en kenmerkt zich als sfeervol, spontaan, sprookjesachtig en soms spookachtig... Kom meer over haar te weten en lees gauw dit interview of neem een kijkje op Bo-Danique's profiel.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben een Rotterdamse illustrator en ontwerper en werk fulltime als zzp’er aan ontzettend leuke en wisselende projecten. Die afwisseling in projecten vind ik geweldig, omdat het me scherp houdt en ik mezelf constant blijf ontwikkelen op verschillende gebieden. Zo verzorg ik grafisch werk voor een bedrijf, maak ik kinderillustraties, achtergronden bij een spel, icoontjes voor een app, ontwikkel ik stijlen en artwork voor animaties en geef ik tussendoor ook cursussen in onder andere Photoshop, Illustrator en Indesign. Zodra het even wat rustig is in mijn agenda, maak ik graag vrij werk. Ik wil in elk geval altijd bezig blijven met nieuwe dingen maken.

Met welke materialen werk je het liefst?
Ik mix graag analoog & digitaal. Mijn favoriete tekenmateriaal is aquarel, promarkers, en pentel color brushes.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Ik word voornamelijk geïnspireerd door muziek, vormen, verhalen en de natuur.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Zonder muziek kan ik niet eens werken; dan word ik gek van de stilte! Ik zie muziek zelfs als een essentieel onderdeel bij het illustreren. Ik luister het liefst tijdens het werken naar filmmuziek. Componisten als Alexandre Desplat, Philip Glass, James Horner en Stephen Rennicks zijn mijn helden. Filmmuziek helpt mij ook om mezelf in te kunnen leven in een bepaalde sfeer of gevoel en dit over te brengen op het papier. Ik denk dat ik 80% van de tijd naar filmmuziek luister. De overige 20% varieert constant. Soms Django Django, Metronomy, Badly Drawn Boy, Beirut of E.L.O.

Welk advies of wijsheid is je het meest bijgebleven?
Een tijdje terug werkte ik in loondienst. De baan bood me (financiële) zekerheid en mijn collega’s waren aardig, maar heel creatief was het niet. Er is een lange tijd geweest dat ik het gevoel had vast te zitten. Ik ging niet vooruit, ook niet echt achteruit. Dat is niet alleen slecht voor je motivatie, maar ook m’n creativiteit heeft eronder geleden. Tussendoor werkte ik weliswaar aan opdrachten, maar het was altijd mijn droom geweest om constant creatief bezig te zijn, of het nu vrij werk was of werk in opdracht. Toen me een vast contract werd aangeboden kwam ik tot een tweesplitsing. Ga ik voor financiële zekerheid of ga ik nu 100% achter mijn droom aan door op freelance basis aan de slag te gaan met daarbij de onzekerheid of ik mezelf ermee kan onderhouden? Op dat moment zei een goede vriendin van me dat ik in dit geval stappen achteruit moest maken om uiteindelijk weer stappen vooruit te kunnen maken. Hoewel de keuze makkelijk lijkt - natuurlijk ga je voor je droom - was dat het op dat moment niet. Nu heb ik inmiddels het gevoel dat ik echt iets aan het opbouwen ben en ergens naartoe werk. En als ik nu kijk naar waar ik was en waar ik nu ben, weet ik nog steeds dat er een stijgende lijn in zit en ben ik blij dat ik die keuze heb gemaakt.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Mijn ideale dag is zonovergoten met een temperatuur rond de 23 graden - good luck with that in Nederland - en begint met koffie en, natuurlijk, muziek. Na de mailbox gecheckt te hebben begin ik met werken. Meestal werk ik eerst aan de opdrachten en in de middag ga ik na de lunch - wat bestaat uit een wandeling of een loungesessie op het balkon met nog een kop koffie - vrij werken. Ik haal veel positieve energie uit het maken van nieuw werk. Hoe langer ik niet iets nieuws maak, des te meer het aan me gaat knagen. Als ik een dag bijvoorbeeld alleen maar administratie heb gedaan, word ik gek. Maar ja, met je eigen bedrijf vervul je veel rollen. In de avonden vind ik het leuk om wat te doen met vrienden of gewoon lekker op de bank te zitten en te genieten van wat verkeerde televisie of goede documentaires.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen? 
Ik heb na mijn afstuderen een lange tijd een baan gehad naast m’n illustratiewerk om rond te komen. Sinds een halfjaar ben ik eindelijk volledig aan freelancen en ik ben daar zo blij mee. Ik maak veel meer werk, waar ik dus ook blijer van word en heb echt het gevoel dat ik een toekomst heb in deze branche. Ik ben voorlopig van plan om mijn weg op deze manier te vervolgen en sta altijd open voor nieuwe uitdagingen. Een zo’n uitdaging: Ondanks het feit dat ik genoeg kinderboeken heb geïllustreerd, heb ik nooit een prentenboek geïllustreerd. Dát is op dit moment mijn droom. Na lange tijd zou ik ook wel weer een beeldverhaal willen maken. Nu nog de tijd vinden.

BO-DANIQUE'S PROFIEL