interview - schilder lianne de vor

Schilder Lianne stuurde ons een enthousiaste email en we gingen op bezoek bij haar (atelier) in Rotterdam Noord. De rode draad zie je gelijk terug: dans en beweging. Daarbinnen experimenteert en ontwikkelt Lianne haar werk steeds in verschillende richtingen en lagen. In dit interview kom je iets meer te weten over deze bevlogen kunstenaar!

Wie ben je en wat maak je?
Ik ben Lianne de Vor. Ik maak schilderijen waarin dans en beweging mij inspireren. Ik beleef mijn eigen dans op het doek. Daarnaast werk ik in het onderwijs, waar cultuureducatie in de basis van ons onderwijsaanbod staat. 

Met welke materialen werk je het liefst?
Ik werk voornamelijk in series op doeken van een meter bij een meter. Meestal een groter werk of een 2-3 luik als ‘afsluiter’. De werken uit de serie staan wel op zich. Ik gebruik acrylverf. Soms gebruik ik voorwerpen om materialen dikker aan te zetten of om juist printafdrukken mee te maken.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Ik bezoek graag dansvoorstellingen, dansoptredens tijdens culturele festiviteiten of gewoon streetperformance: van moderne dans tot hiphop. Voor mij gaat het om de overgave van de danser in zijn bewegingen en de flow waarin je op dat moment wordt meegenomen. Daarnaast bekijk ik veel beelden en foto’s van lichaamsexpressie en houdingen. Ik heb geen specifieke kunstenaar of stroming die mij inspireert. Het is meestal de kleur, het materiaal, de vormen of de combinatie van technieken die een kunstenaar gebruikt en me raakt of inspireert. Dat kan ook een modeontwerper, een architect of beeldhouwer zijn. Het is de sfeer die ik proef en mee wil nemen in de uitwerking van de dans op het doek.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Ja, maar ook hier is mijn muziekkeuze heel divers. Het hangt af van mijn stemming. Maar soms geniet ik ook van stilte. Dan is mijn hoofd te vol met ideeën en dan past muziek er even niet bij.

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven?
Als iets komt vanuit je hart, ga er dan voor! Soms lijkt het een onzekere weg, maar als het zo hoort te zijn, valt het altijd op zijn plek!

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Na een lekker ontbijt, heerlijk aan de slag in mijn atelier! Tijdens de lunch buiten in de zon of bij het koudere weer in de zon achter het glas. Een belletje, mailtje met vrienden of andere creatieve contacten. Misschien werken we aan een expositie of maken we een afspraak voor een kennismaking. Daarna trek ik me weer terug in mijn atelier.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen?
Een buurtgalerie! Ik zou graag een atelier willen creëren, waarin ook ruimte is voor een kleine galerie. Hierin wil ik met andere kunstenaars exposities organiseren.

Meer over Lianne weten? Bekijk haar profiel hier!