joris henstra - artist

Joris laat bij de eerste ontmoeting (het openingsfeestje van toko51) wat foto's zien op zijn telefoon. Zelfs op het kleine schermpje komen de kleuren, de graffiti-vibe en vooral de energie van zijn schilderijen over. Benieuwd naar zijn werkwijze en stijl stellen we deze jonge kunstenaar wat vragen over zijn werk en toekomstplannen. 

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Joris Henstra, 19 jaar. Ik studeer fysiotherapie in Utrecht. Naast mijn studie maak ik tekeningen en schilderijen. Daarnaast sport en zeil ik regelmatig. Ik heb een passie en liefde voor kunst. Het is een uitlaatklep en een verrijking in mijn leven. Ik voel me goed bij het tekenen en het creëren van beelden. 

De beelden druk ik meestal uit op canvassen. Ik maak daarbij gebruik van spuitbussen, potlood, verfstiften en soms ook al bestaande plaatjes of foto’s.
Als ik spuitbussen gebruik maak ik soms ook een of meerdere mallen die ik uit karton snijd. Daarnaast gebruik ik wel eens de techniek die veel wordt toegepast door straatkunstenaars. Deze techniek kun je op youtube vinden: https://www.youtube.com/watch?v=OP7cHrY9HOg. Hierbij worden ronde objecten en tijdschrift papier gebruikt om planeten en sterren te creëren met spuitbussen.
Als ik met verfstiften en potlood werk doe ik dit op dezelfde manier als (de meeste) graffiti artiesten: eerst maak ik de schets (bij graffiti zijn dit de eerste globale lijnen), dan kleur ik het in (‘fill in’),  dan omlijn ik alles met zwart (‘outlines’) en ten slotte doe ik de details (‘highlights’ en de ‘schaduw’).
Ik teken vaak delen van de mens (gezichten, handen, hersenen) en natuurverschijnselen (wolken, bomen, dieren). Deze elementen lopen over in organische vormen, cirkels, ronde vormen, driehoeken en patronen. Ik gebruik ook veel kleur, eigenlijk komen alle kleuren wel terug. 

Hoe zou je je werk omschrijven?
Dit vind ik altijd een moeilijke vraag, maar ik zal het proberen. De werken zijn vaak een explosie van kleur en energie op doek en het vertelt een verhaal. Vaak is er ook een symboliek te herkennen in mijn werk of een spirituele gedachte. Een van de werken maakte ik bijvoorbeeld toen ik erg boos was. Op dit doek is er een redder in zwart-wit tussen de chaos (in kleur) te zien. Deze redder overwint de chaos waarop er een rust ontstaat, dit is te zien aan de lachende monden in het werk. De chaos en rust werken zo samen in vrede. Deze gedachte inspireerde me tot de volgende quote: ‘Chaos is diversity and diversity inspires to live’.
Een ander werk heet 'Inner Peace' en laat zien dat liefde de belangrijkste energiebron is. De afgebeelde man is schilder Lucian Freud, ik zag zijn portret in de Volkskrant. Voor dit werk heb ik 12 mallen uitgesneden en het gezicht met verschillende kleuren laag voor laag opgebouwd. 

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
´Visionary art´ inspireert mij vaak. Waaronder de artiesten Alex Grey en Amanda Sage. Ik ben niet gelovig, maar religie inspireert mij. Met name het boeddhisme. Ook is nog zichtbaar dat graffiti grote invloed op mijn werken heeft.

Luister je muziek terwijl je werkt en zoja wat voor muziek?
Vroeger luisterde ik vaak jazz of hiphop tijdens het tekenen en nu ook wel eens meditatie muziek. Ik luister niet altijd naar muziek tijdens tekenen want soms brengt het juist teveel prikkels of inspiratie. 

Als je een superheld zou zijn, welke superkracht zou je dan hebben?
Als ik een superheld zou zijn dan zou ik de avatar zijn uit de tekenfilm. Dan zou ik in staat zijn de 4 elementen op aarde te beheersen en te besturen: 'water, aarde, vuur en lucht'.

Welke toekomstplannen heb je?
In de toekomst wil ik al mijn werken die ik de afgelopen tijd heb gemaakt exposeren en laten zien aan anderen. Ook ga ik mijn werken vermenigvuldigen en posters verkopen, zodat nog meer mensen een exemplaar kunnen hebben als ze dat willen. 
Verder wil ik zo goed mogelijk eindigen op het WK met zeilen in 2015. En ik hoop over 3 jaar fysiotherapeut te zijn. Dan ga ik proberen fysiotherapie en kunst (en misschien zelfs zeilen) met elkaar te combineren. 

Sinds kort ben ik ook bezig met ‘zen tekenen’. Dit is een manier waar tekenen als meditatie techniek gebruikt wordt. Als ik dit doe gaat het nooit om het resultaat, maar ik gebruik het om bewuster te zijn van wat mijn tekentechniek op dit moment is en wat ik hier aan kan veranderen om er nog meer voldoening uit te halen. Dit wil ik toepassen in mijn toekomstige werken.

VERS WERK
Benieuwd naar het werk van Joris?
Zijn werk is tot en met 1 februari te vinden in Utrecht, bij politiek cultureel centrum ACU. Check hier.  
Binnenkort zal hij in Rotterdam bij Triphouse exposeren (in Toko51).  De opening is 6 februari, bekijk dit event hier

Daarnaast werkt Joris in opdracht, dus spreekt zijn stijl je aan of zou je wel eens willen samenwerken? Neem dan even contact met hem op!

Joris Henstra
jorishenstra@gmail.com