karen van gilst - 5x typisch

Karen van Gilst heeft een verslavend leuk concept bedacht waarbij ze artiesten vraagt naar hun favoriete nummers op bepaalde momenten/locaties en moods. Dat geeft gelijk een heel intiem kijkje in het leven van deze muzikanten. In deze blog vertelt ze hoe dit toffe idee kwam!

Ken je de magie die muziek kan hebben? Dat ongrijpbare in een nummer wat je troost, inspireert, je onbewust met je vingers laat tikken, in zingen uit laat barsten of motiveert om iets te doen? Datgene waardoor het na het luisteren van een nummer voelt alsof je net een goed gesprek hebt gevoerd met een van je beste vrienden?

Ik geloof dat die magie ontstaat uit het persoonlijke wat een muzikant in zijn muziek verwerkt. Je voelt een emotionele connectie met de muziek omdat je je op een bepaald level verbonden voelt. Alsof je een verhaal of ervaring deelt. Terwijl je hem of haar - normaalgesproken - niet eens kent.
Dat was voor mij een van de grootste redenen om te starten met mijn interview en portretreeks #5xtypisch.

Ik was nieuwsgierig naar de personen achter de muziek die ik dagelijks luister. Nieuwsgierig naar de verhalen en nummers die hun de inspiratie gaf voor hun eigen composities. Nieuwsgierig of zij naast het maken van hun eigen muziek nog wel naar anderen luisteren.
Daarnaast vind ik het heerlijk om muziek uit te wisselen met vrienden, elkaar te inspireren, en zocht ik een manier om mezelf als fotograaf in de kijker te spelen en een netwerk op te bouwen. Voor muzikanten is #5xtypisch een mooie manier om zich op een andere manier te presenteren dan de eeuwenoude saaie bio’s en discografieën. Het laat zijn of haar persoonlijkheid zien en versterkt daarmee de band met jou als luisteraar. 

In #5xtypisch lees en luister je elke week naar 5 nummers waar een muzikant iets mee heeft. Waar luisteren zij naar als ze de afwas doen? Hebben ze een nummer voor sexy time? Luisteren ze muziek tijdens het sporten? En waarom juist dat nummer? 

Ondertussen heb ik al vele muzikanten in de studio mogen ontvangen. Omdat ik zelf vrij veel jazz luister is er tot nu toe veel Nederlands jazz talent voorbij gevlogen. Wat niet zegt dat de serie alleen maar over jazz gaat! In tegendeel. Laat je verrassen en tune elke woensdag even in op www.karenvangilst.com/5x-typisch .