leontien van hattem - grafisch ontwerper

Tijdens de Portfolio avond van de Willem de Kooning Academie in oktober heeft Leontien haar gevarieerde werk groots geëxposeerd en valt ons meteen op. We raken aan de praat en enthousiast vertelt ze over de verschillende projecten die ze tot nu toe tijdens de opleiding heeft gedaan. En hoe ze minder sterk zou zijn in productontwerp en toch in 2014 de publieksprijs van de HEMA ontwerpwedstrijd won met haar "verspringvorm"; een verstelbare bakvorm. We wisselden gegevens uit en een aantal weken later is ze een van de nieuwste YEDS aanwinsten!   

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Leontien, grafisch denker, leg m’n omgeving vast en dicht de wereld bij elkaar. Ik maak kleine dingen groot, en grote dingen klein. Alles komt samen in grafisch werk waar vaak minimalisme een grote rol speelt.

Met welke materialen werk je het liefst?
Heel old-school beginnen al mijn ontwerpen gewoon met pen en papier. Vaak ga ik daarna opzoek naar andere materialen en middelen die mijn ontwerp kunnen versterken. Vaak komt hier print, fotografie & film bij kijken.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Mijn omgeving. Zoals nu bijvoorbeeld de stad Rotterdam waar ik sinds een jaar woon. De beweging, het verloop, de ontmoetingen met verschillende mensen hebben allemaal invloed.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Yes, meestal begint het rustig met Ray LaMontagne of iets, en eindigt het uiteindelijk in de trant van Motor City Drum Ensemble die mij door de laatste uurtjes moet slepen. Tussendoor komen onder andere James Vincent McMorrow en Tame Impala voorbij.

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven?
Deze wisselt regelmatig, maar kan op dit moment erg vinden in de Rotterdamse mentaliteit ‘Niet Lullen, Maar Poetsen’. Zelf kan ik soms een hoop woorden vuil maken aan iets wat simpelweg gewoon gedaan moet worden.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Op tijd opstaan en ontbijt met yoghurt, fruit en noten. Het is droog weer en ik spring op de fiets naar de stad. Fietsend langs de haven en muziek in de oren maak ik me mentaal klaar voor de dag. Het liefst eerst een kop koffie ergens, daarna door naar de Academie waar een productieve dag staat te wachten. Het liefst hierna nog iets anders, zoals naar het strand of naar de markt. Daarna met lieve vrienden eten en oneindig biertjes drinken op m’n kleine, maar o zo fijne balkon. 

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen?
Eigenlijk niet, het ligt volledig open. En dat vind ik nogal een fijn gevoel!

Bekijk hier het volledige profiel van Leo.