lianne hermans // fotograaf

Lianne Hermans is afgelopen zomer afgestudeerd aan WDKA met de foto-serie 'Wonderlijk Schoon'. Wij waren ontzettend onder de indruk van deze beelden en vroegen haar te exposeren op 13 september. En yes! Ze is erbij! We stellen haar een aantal vragen over het prachtige werk dat ze gaat laten zien.  

Welke achtergrond heb je? 
Ik heb Graphic Design gestudeerd aan het Sint Lucas in Boxtel. Vervolgens besloot ik dat ik mijn fascinatie van hoe ik de wereld zie, het beste kon samenbrengen in fotografie. Aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam heb ik dan ook digitale fotografie gestudeerd en liep tijdens mijn studie stage bij fotograaf Erwin Olaf.

Welk werk laat je zien op 13 september?
Tijdens het WWWK-festival toon ik mijn afstudeer serie “Wonderlijk Schoon”. Met deze serie toon ik de schoonheid achter kwetsbaarheid. De aanleiding is een eerdere serie geweest, HUID genaamd. Ik zag eens een meisje met een wijnvlek op haar gezicht en betrapte mezelf er op dat ik het stiekem heel mooi vond: de kleuren en vormen, dat er een soort patroon ontstaat op de huid. Dit leek me heel boeiend om vast te leggen. Ik portretteerde meisjes met een huidaandoening, litteken, sproetjes in het gezicht, alles wat de huid tekent.

Door middel van begrijpelijke poëzie in mijn fotoserie “Wonderlijk schoon” probeer ik de kijker anders te laten kijken en meer te laten voelen. Ondanks dat ik heel goed weet dat het niet perse mooi en leuk is als je een huidaandoening of litteken hebt, probeer ik de kijker hetzelfde te laten ervaren als toen ik het meisje met de wijnvlek zag.

In de foto serie komen bepaalde vormen en kleuren als vanzelfsprekend terug in zowel de personen als de stillevens, wat nog wordt versterkt door de interactie binnen de overkoepelende serie. Alle foto’s hebben hun eigen zeggingskracht en beïnvloeden elkaar over en weer. Ze versterken elkaar, geven commentaar op elkaar en wisselen – mogelijk – betekenis uit. Ik probeer er iets moois van te maken en de kracht uit de bijzonderheden van de personen te halen. 

“Wonderlijk Schoon” laat je opnieuw kijken naar wat schoonheid is. Momenteel denk ik na over een vervolgserie om kijkers te inspireren en bepaalde onderwerpen anders te laten ervaren. 

Meer zien? kijk op www.liannehermans.nl of kom haar foto's live bewonderen op 13 september.