luuk smits // kunstenaar en fotograaf

Observeren en objecten construeren speelt een belangrijke rol in het werk van kunstenaar en fotograaf Luuk Smits. Daarnaast is hij gefascineerd door herhaling en het immer terugkerende fenomeen van orde en chaos.
Wanneer hij tijdens een Tostitreffer vertelt over zijn project 'Doing the dishes' ben ik direct geïntrigeerd en later tijdens een koffie vertelt hij wat meer over de afwas als kunst en monumenten op de Maasvlakte. 

Doing the dishes is ontstaan in 2011, tijdens zijn afstudeerjaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Luuk vraagt zich tijdens de zoveelste afwas af hoe hij dit saaie, steeds terugkomende klusje, leuker kan maken. Hij begint bouwwerken te maken van de schone afwas en maakt hier foto's van. De kunstwerkjes worden een soort beloning voor het gedane werk: 'Doing the dishes' is geboren.
In ruil voor een maaltijd en een foto gaat hij ook bij anderen aan de slag met de afwas en solliciteert vervolgens met zijn foto’s als afwasser bij Hotel New York, waar hij onder de indruk raakt van de relatie tussen mens en machine. Het ritme van orde en chaos binnen deze werkplek inspireren hem tot het maken van nieuw werk. 
Inmiddels heeft Luuk Hotel New York vaarwel gezegd en is hij lekker bezig met zijn nieuwe projecten maar je kunt hem gelukkig nog wel inhuren voor een unieke afwas- en kunstervaring: hij komt dan bij je thuis de afwas doen en hier krijg je vervolgens een unieke print van! 
Benieuwd? Kijk dan op www.doingthedishes.org

Een ander project, waarvan ik gelijk op mijn fiets wil springen, is Monumentenzorg Maasvlakte.
Tijdens het maken van zijn eindexamenproject Veldwerk fietst Luuk door allerlei uithoeken in Nederland en neemt gevonden objecten, die hij vanuit zijn ooghoek ziet, mee naar huis. Hij maakt hier foto's en video's van en uiteindelijk een publicatie. Na het afstuderen ziet hij de objecten thuis liggen en besluit ze terug te brengen naar de plek waar hij ze vond. Op een van de uithoeken waar hij rondfietst, de Maasvlakte, begint hij met gevonden objecten kunstwerkjes te creëren als ode aan het nieuwste stukje land van Nederland.
'In de stad heb je graffiti, er wordt geleefd. De Maasvlakte zie ik in die zin als een leeg vel papier.' 
Hij zorgt ook voor onderhoud: onkruid wordt weggehaald en onderdelen die eraf gevallen zijn worden zorgvuldig gerestaureerd.
Er zijn nu vijf monumenten verspreid over de Maasvlakte. Luuk vertelt: 'Het zijn gebieden die strak aangelegd zijn, overzichtelijk en ruimtelijk. Deze monumenten kunnen zorgen voor een verrassend element in het geheel'.  
Op pad in dit gebied? Kijk eens of je alle monumenten kunt spotten, je mag er ook iets aan toevoegen! 

VERS WERK
Op dit moment is Luuk's fotografiewerk voor zijn project 'Doing the dishes' in pop-up Toko51 te bewonderen. Daarnaast zal hij, als alles volgens plan verloopt, binnenkort op een cruise-schip zijn nieuwste project starten: een onderzoek naar de beleving van een utopie.
Kijk ook op www.luuksmits.nl voor zijn laatste projecten!