malou cohen - beeldend kunstenaar

Dankzij KEILEFEST leren we Malou kennen, ze meldt zich aan als deelnemer nadat Stroop (de conceptstore waar zij haar werk o.a. verkoopt) een oproep voor makers doorstuurt. We zijn onder de indruk van haar werk en vragen dan ook tijdens Keilefest of ze het weekend daarna werk wil komen exposeren en verkopen in onze stand tijdens Bazar Bizar. Dat wordt een mooie en gezellige dag en in opvolging daarop vroegen we haar om werk te maken voor de expo KIJK! VERS WERK in Cinerama in oktober. Na deze geslaagde samenwerkingen zijn we dan ook enorm verheugd dat zij zich bij YEDS heeft aangesloten! 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Malou Cohen en werk als beeldend kunstenaar. Ik zou mezelf ook wel Urban-jutter, vondstenwerver en/of verhalenverteller kunnen noemen. Als Urban-jutter verzamel, combineer en/of bewerk ik de vondsten die ik doe op straat en in mijn dagelijks leven en maak deze zichtbaar voor publiek.

Met welke materialen werk je het liefst? 
Gevonden materiaal, beelden en zinnen van de straat. 

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
De stad en mijn directe omgeving. En natuurlijk ikzelf want bij het werk dat ik maak probeer ik mijn kijk op dit alles te vertalen.

Luister je muziek terwijl je werkt en zo ja wat voor muziek?
Op dit moment veel Patrick Watson. Als ik vrij aan het werk ben vind ik het fijn dat de muziek helpt om een goede sfeer te scheppen om los te laten en te creëren. Het moet dus zeker niet te overheersend of schreeuwerig zijn want dan werkt het eerder afleidend. 

Welk advies of wijsheid is je het meest bij gebleven?
'Hoe kleiner je werkt, hoe groter de wereld kan worden' van een oud docent op de kunstacademie. Of: 'Het is gewoon een hoop lawaai om niks' van een willekeurige voorbijganger. En eentje van mezelf die ik laatst bedacht heb en die de essentie van mijn werk bevat: 'De meeste schoonheid bevindt zich in een vies klein hoekje.'

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Mijn ideale werkdag begint met lekker uitgebreid ontbijten. Een half uurtje lopen/ jutten in het zonnetje naar mijn atelier en onderweg mooie dingen tegenkomen om te verzamelen. Vervolgens al spelend met materiaal tot resultaten komen die mezelf verwonderen. Maar heel vaak loopt alles natuurlijk anders want dan regent het pijpestelen, mislukt alles wat ik maak en moet ik zwaar aan de administratie.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen?
Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven uitdagen en opnieuw te blijven uitvinden. Door nieuwe projecten aan te gaan maar ook vooral open te blijven staan voor mijn directe omgeving valt er nog zoveel te ontdekken. Ik kijk niet te ver in de toekomst en probeer vooral te doen waar ik op dit moment behoefte aan heb. 

Gouden tip voor startende kunstenaars?
Jezelf de ruimte blijven gunnen om te leren en experimenteren, dat vind ik belangrijk. Soms hebben we zulke hoge verwachtingen van onszelf dat we ze eigenlijk al niet meer waar kunnen maken. 

Bekijk hier het volledige profiel van Malou!