mink lammertink - grafisch ontwerper, filmmaker en fotograaf

Eind januari zijn we bij The Artistics Art Fair bij Blender in Rotterdam. Jong Rotterdams talent exposeert en verkoopt daar zijn of haar werk. Daarnaast werd er live geïllustreerd en geschilderd en kon je ook een illustratie winnen. Leuk!
We spotten daar Mink Lammertink. Zijn
 gedetailleerde zwart-wit werk valt op tussen alle andere talenten. Het werk is grafisch sterk en wanneer je langer kijkt ontdek je er nieuwe dingen in, gezichtjes bijvoorbeeld. We maken kort een praatje en het blijkt dat Mink zich naast heel toffe illustraties nog met een hele hoop andere creatieve disciplines bezig houdt. Yes, kom maar op met dat verhaal! 

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Mink Lammertink, 27 jaar. Ik woon in Rotterdam. Ik ben 4 jaar geleden afgestudeerd aan de Willem de Kooning in de richting Audiovisueel Ontwerpen en ik werk sindsdien als freelance filmmaker. Mijn filmwerk loopt uiteen, maar het liefst houd ik me bezig met het maken van documentaires en korte portretten. In opdracht maak ik van alles; interviews, portretten, registraties, videoclips, trailers en promotiefilms. Hiernaast heb ik me vanaf een jonge leeftijd bezig gehouden met tekenen en schilderen. Ondanks dat ik met mijn studie een richting heb gekozen die op een andere manier met beeld omgaat ben ik hier altijd met doorgegaan. Het laatste jaar ben ik hier intensiever mee bezig en heb ik mogelijkheden gekregen om mijn werk aan een publiek te laten zien.
 

Je houdt je bezig met verschillende disciplines (o.a. grafisch ontwerp, documentaire en fotografie). Hoe verhoudt dit zich tot elkaar?
Tijdens mijn filmwerk ben ik vrijwel altijd met apparatuur bezig, zowel tijdens het filmen als het monteren. Dat vergt overzicht en concentratie. Er kan altijd wel iets misgaan (dat gebeurt meestal ook) en dan ben je weer een uur bezig om een technisch probleem te verhelpen. Ik teken graag omdat het overzichtelijk is. Je hebt een wit stuk papier voor je en daar moet verf en inkt op komen, voor de rest is er niets waar je rekening mee hoeft te houden. Het is voor mij altijd een afleiding geweest en ik kan helemaal op gaan in priegelwerk met een fineliner. Wat dat betreft is het een verfrissende afwisseling tussen twee uitersten.
 

Luister je muziek terwijl je werkt en zoja wat voor muziek?
Ja, altijd. Wat ik opzet hangt er vanaf waar ik op dat moment aan bezig ben en vice versa. Ik zet graag elektronische muziek op; maar luister ook vaak oude hip hop of instrumentale muziek.
 

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Ik denk alles wat ik dagelijks tegenkom en ervaar. Ontwikkelingen in de politiek of maatschappij en vooral mijn ergernissen daarover stimuleren me om te gaan filmen. Straatkunst en typografie hebben me sinds mijn tienerjaren al gefascineerd. De drukte die ik in de stad ervaar geeft me inspiratie om te tekenen. Van ander werk, of het nou op straat, in het museum of op internet is, krijg ik zin om zelf iets te gaan maken en geeft me ideeën over welke materialen ik zou kunnen gebruiken.

Qua schilders houd ik erg van het werk van Miro. Vooral van zijn gedetailleerde werk waar hij priegelt met inkt en abstracte afbeeldingen van vogels. Ik houd er van om lang naar een schilderij te kunnen kijken en er steeds weer nieuwe details in te kunnen ontdekken. Ik werk zelf graag met verschillende lagen verf waarna ik steeds kleiner ga tekenen. Het begint chaotisch en wordt steeds gestructureerder. Het eindigt in ieder geval vrijwel altijd met fineliner en uiteindelijk is het doek altijd helemaal vol. Het heeft misschien iets therapeutisch. 

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het is een cliché, maar mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om te doen wat ik echt leuk vind en een eigen mening te vormen. Dat heb ik zoveel mogelijk geprobeerd te doen.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Het is zomer; je bent met een hoop vrienden in de zon, er is lekker eten en de dag gaat lang door.

Kun je iets vertellen over je toekomstplannen?
Ik zou meer eigen werk willen filmen. Tijd vrij maken om een documentaire te maken, het liefst ergens ver weg van Nederland. Daarnaast zou ik verder willen experimenteren met mijn tekeningen. Ik heb nog een hoop ideeën en het is een proces wat zich per vel papier ontwikkelt denk ik. Zeefdrukken is iets wat ik onlangs gedaan heb en waar ik verder mee wil gaan. Vooral zou ik mijn werk graag aan een (groter) publiek willen laten zien.

Bekijk meer op Mink's website! www.minklammertink.com


Onderstaand een korte documentaire die Mink maakte over Dirk. Dirk heeft 1 doel in het leven: de wereld zien. Naast dat hij zoveel mogelijk landen wil bezoeken, wil hij dit ook zoveel mogelijk documenteren. Zijn huis is een museum vol maskers en exotische vondsten. Hij bewaart enorm veel foto's en video's en heeft geen familie of vrienden meer doordat hij altijd op reis is.. Wil Dirk werkelijk de wereld zien of is het vooral een obsessie voor documentatie die hem drijft?