narjara grondman - illustrator, ontwerper en architect

Het was op een regenachtige Tostitreffer in 2014 bij DÂK dat we Narjara voor het eerst ontmoeten. We werden meteen fan van haar positiviteit, openheid en gulle lach. Ze vertelde over haar diversiteit aan activiteiten; variërend van architect tot urban gids. Nu, een jaar en vele tostitreffers later is de samenwerking een feit! Afgelopen juli was ze een van de makers op KEILEFEST en nu kijken we naar mogelijke VERS WERK plekken voor expositie. En we zijn nog meer wilde plannen aan het smeden.. Dus stay tuned, maar nu eerst meer over deze alleskunner!
 

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Narjara Grondman, ik ben een illustrator, ontwerper en architect. Ik maak portretten, pentekeningen en ik schrijf kwinkslagen en absurditeiten die ik vervolgens met veel plezier illustreer. 

Waar werk je het liefst?
Tekenen doe ik eigenlijk overal, maar het liefst op drukke plekken zoals in de trein, op een vol terras, in koffiebarretjes, op warme dagen in het park en als ik me erg asociaal voel in een rustig hoekje op feestjes. Alle andere dingen zoals architectonisch tekenwerk, maquettebouw, het bouwen van ruwe houten meubels en supersaai administratief werk, doe ik in mijn fantastische studio in het Oude Noorden.

Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Ik haal veel inspiratie uit de stad waar ik woon, Rotterdam. Ik zie van alles en nog wat als ik de stad doorkruis. Alles wat ik zie, vind of fotografeer vind op de een of andere manier zijn weg in mijn werk.

Naar welke muziek luister je op dit moment?
Noir Desir. Een franse band die al eeuwen geen nieuw materiaal heeft uitgebracht omdat de zanger zich teruggetrokken heeft op het Bretonse platteland.

Wat zijn de blijste momenten van jouw leven?
Wanneer de zon doorbreekt, een briljant nummer door mijn koptelefoon schalt, ik op mijn fietsje door Rotterdam fiets, wanneer ik een tekening heb gemaakt die me maar niet gaat vervelen. Ik ben zo’n strontvervelend blij mens. Alleen ’s ochtends heel erg vroeg, als de zon zich nog niet heeft laten zien en de vloer koud is als ik uit bed stap, heb ik een verschrikkelijk humeur. Dan open ik mijn ogen pas als ik mijn hoofd onder de warme straal in de douche steek.

Waar heb je een grote hekel aan? 
Etterbakken en druiloren. En koude douchen! 

Met wie wil je graag een keer samenwerken?  
Mario van Megen, een goede vriend en een geweldig performer. 

Hoe ziet jouw droomtoekomst eruit?  
Dat ik leef van mijn werk, in een klein appartementje in Parijs met fantastisch uitzicht over chaotische terracottarode en leigrijze daken vol antennes en dakkapellen. Of in een haciënda, zo één vol tropische planten en een veranda met hangmat, ergens dicht bij een stil strand in het zuiden van Spanje. Of IJsland. Dat zou ook fantastisch zijn, enorm grote sneeuwvlaktes met houten huisjes verspreid door het landschap, dat het leven stil komt te staan als de sneeuw zich opstapelt. Als de vloeren daar ’s ochtends vroeg niet nog veel kouder zouden zijn dan hier dan, want dat blijft problematisch.

Meer zien? Ga naar www.naranjadesign.nl of haar facebookpagina