erwin schoonmade // projectleider toko51

Pop-up TOKO51 is sinds vorige week open! Maar wie runt deze toko eigenlijk? Tijd voor een gesprekje met projectleider Erwin Schoonmade.
Met zijn creatieve hands-on aanpak werd Erwin tussen de solliciterende mannen in pak al snel gezien als de juiste kandidaat voor deze job. Met ervaring in de detailhandel, als bloemist en decorateur had hij direct voor ogen hoe de oude Chinese supermarkt omgetoverd zou kunnen worden tot een mooie plek voor iedereen: de buurt en de vrijwilligers vanuit WMO Radar. Maar ook designers en kunstenaars, liefhebbers van muziek, vintage en de vele andere betrokkenen.

Een van de eerste dingen die opvallen als je naar binnen loopt aan de West-Kruiskade 51 zijn de natuur-elementen: de moswand, de bijzondere bloemen en planten die her en der de winkel opfleuren. Meerdere malen al schemert door hoe gek Erwin is op alles dat groeit en bloeit: 'Geen design gemaakt door mensen kan op tegen het design van de natuur' zegt hij terwijl hij enthousiast over de enorme pompoen die in de etalage ligt vertelt. En hoewel we via YEDS heel wat prachtig design tegenkomen, en ook in deze winkel gebracht hebben, snap ik hem en aai ik nog even over een uitheems plantje met haren. 

Door al het moois dat er staat: vintage, design en flora en fauna,  zou je bijna vergeten dat de Toko in de eerste plaats een groot sociaal doel dient: het inzetten van vrijwilligers vanuit Radar Wmo bijvoorbeeld. De vrijwilligers die in de pop-up aan het werk zijn, zijn gedreven en geïnteresseerd en wanneer ik met hen praat merk ik dat er al een grote betrokkenheid is bij het reilen en zeilen van deze werkplek.

Naast de inzet van mensen vanuit Radar is buurtparticipatie een belangrijk onderdeel, de levendige West-Kruiskade in Rotterdam is namelijk het decor waarin Toko 51 wordt gevormd. Erwin is hierin duidelijk: 'Ik benader iedereen hetzelfde en iedereen is gelijk. Deze plek is geïnspireerd op de wijk.'
Dat levert hem direct iets op: mensen zijn betrokken, nieuwsgierig en willen hun steentje bijdragen aan het laten slagen van de toko. Terwijl ik Erwin wat vragen stel komt Chuck binnen: Dé man van de buurt, fluistert Erwin me in. Terwijl Chuck zich voorstelt en vertelt over zijn dochter Gina die hoeden maakt (en verkoopt in toko) en de cursus filosofie waar hij net vandaan komt, wordt duidelijk dat dit project ontzettend veel verschillende kwaliteiten vraagt van een projectleider. Erwin lijkt hier met zijn open, sociale karakter prima mee over weg te kunnen. 

toko51 erwin.jpg

Het is met een pop-up nooit helemaal zeker maar de kans is groot dat Toko 51 nog even kan blijven, sowieso 3 maanden maar met zicht op een jaar. Hoe ziet Erwin de toekomst voor Toko eigenlijk?
'Ik hoop dat dit een echt leerbedrijf wordt' vertelt hij, bijvoorbeeld voor detailhandel-onderwijs. Er zijn hier ontzettend veel verschillende leer en werkmogelijkheden. Daarnaast hoopt hij dat het aanbod telkens zal wisselen en zo verrassend en interessant blijft: verschillende partijen en samenwerkingen. Op dit moment wordt er op het gebied van eten veel samengewerkt met de buurt: zo kun je vanuit de buurt iets lekkers bestellen en het in Toko op eten aan een van de vintage tafels of op een luie bank met een muziekje van Triphouse op de achtergrond. Vanaf volgende week is er een vergunning voor horeca en zal Mevrouw Zoetekouw haar lekkers gaan verkopen: soep met een broodje en zoete hapjes bijvoorbeeld.

En dan ronden we af, want Erwin is volop bezig om voorbereidingen te treffen voor de feestelijke opening de volgende dag: dit blijkt een swingende avond te worden met nasi en bara's uit de buurt en een bijzonder fijn gemengd publiek. Wij zijn blij met deze frisse nieuwe samenwerking en benieuwd naar wat de toekomst gaat brengen!

TOKO51
Adres: West-Kruiskade 51
Openingstijden: di - za: 10 - 18 uur