de z van zelda // fotografe en sieraden-ontwerpster

We kwamen Zelda's verrassende producten al op verschillende plekken in Rotterdam tegen. Toen we haar op een design-markt in Roodkapje kort spraken over haar nieuwe ringenlijn werd het tijd voor een interview! 

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Zelda en ik ben zelfstandig ondernemer: fotografe en sieraden ontwerpster en ik werk sinds 4 jaar onder de naam De Z van Zelda.  Hoe zou je je werk omschrijven?
Ik vind dit altijd een lastige vraag omdat het werk dat ik maak erg breed is. De rode draad van mijn werk is dat elke foto of elk ontwerp een verhaal met zich mee draagt. Je creëert een meerwaarde op het moment dat je kan identificeren met een verhaal. In beeld let ik goed op compositie, kleurgebruik en hoe iemand zich beweegt voor de camera. Het liefst ga ik tijdens een shoot een gesprek aan waardoor de geportretteerde zich op zijn gemak voelt en daardoor het resultaat altijd goed is. De materialen van mijn sieraden zijn vaak hergebruikt of hebben een bijzondere afkomst.


Wie of wat is van invloed op wat je maakt?
Inspiratie haal ik uit veel dingen. Ik vind het fijn om marktjes en bouwmarkten af te struinen op zoek naar oude materialen en nostalgische voorwerpen. Pinterest vind ik ook fijn om soms door te scrollen. Daarnaast zijn het soms plekken waar ik beland die voor veel inspiratie zorgen. Een dag in het park of oude gebouwen zijn een bron van inspiratie.


Luister je muziek terwijl je werkt en zoja wat voor muziek?
Ja I love music! Werken zonder muziek is geen optie. Muziek bepaalt mijn mood. Vaak zet ik electro muziek op. Ik heb een hele grote playlist of youtube en spotify die ik tijdens het werk opzet. Het zet mij aan om meer werk te verrichten.

Je bent onlangs een samenwerking aangegaan met Guyot Duquesnoy. Kun je daar iets over vertellen? 
Dit najaar heb ik samen met Guyot een ringenlijn gelanceerd. Gemaakt van 300 jaar oud olijfhout uit Afrika. De afbeeldingen van de ringen zijn geïnspireerd op oude postzegels en in het hout gelaserd
, wat ik zelf een heel tof gegeven vind.  Onze samenwerking is ontstaan uit een vriendschap. Guyot heeft ook een ontwerp achtergrond en wilde eigenlijk met mij begin dit jaar al een samenwerking aan gaan. In september kwam het er dan eindelijk van! Binnen 2 weken hadden we eigenlijk al het hele ontwerp en de allereerste batch geproduceerd. Het is heel prettig om met Guyot te werken. Ik heb al veel van hem geleerd en hij is altijd super enthousiast. Op dit moment liggen onze ringen bij Wendela van Dijk en Toko 51. Binnenkort ook bij meerdere winkels. Na deze serie lijkt het me leuk om nog meer te doen met Guyot. Wellicht een uitbreiding van de ringenlijn. 

Welke toekomstplannen heb je? 
Volgend jaar hoop ik de ringenlijn tot een hoger niveau te brengen. Door heel Nederland bij winkels liggen en w
ellicht internationaal gaan met mijn werk. In september ga ik de opleiding Edelsmeden aan St Lucas volgen. 

Welke tips wil je startende designers/kunstenaars meegeven?
Voor startende ondernemers heb ik een paar tips. Houd er rekening mee dat de eerste paar jaar als zelfstandig ondernemer zwaar is. Je moet een naam opbouwen en je (artistiek) talent ontwikkelen. De eerste twee jaar heb ik gebruikt om veel uit te proberen. Wat past bij je? Waar ben je goed in? Daarnaast heb ik er veel naast gewerkt zodat ik kon sparen en kon investeren in materialen. Daarnaast is doorzettingsvermogen belangrijk. Soms moet je een paar keer vallen en opstaan. En neem niet genoeg met minder. Als het beter kan, is dat meestal ook wel zo. Hulp leren vragen was voor mij ook een ding. Veel mensen zijn bereid om je te helpen, maar daar moet je wel om vragen! Kijk om je heen wie in je branche werkt, vraag om tips. Laat je vrienden en familie reclame voor je maken, want ook zij hebben een netwerk! 

VERS WERK
Zelda heeft vorig jaar een concept store gerund in Rotterdam Noord. Op dit moment zijn haar producten verspreid in Rotterdam te bewonderen!
De ringenlijn die Zelda samen met Guyot heeft gemaakt is op dit moment te koop bij Toko51 en bij Wendela van Dijk. Daarnaast ligt Zelda's eigen werk ook bij Sober Collective, Roodkapje en De Alchemist 
Meer weten over haar (fotografie)werk? Check haar fb-pagina of website: www.dezvanzelda.nl