SINOLO

Jep! Zodra we het atelier van Simone, Noortje en Lotte, aka Sinolo, binnenstappen worden we heel blij, en hebberig. In een oud ziekenhuispand in Den Bosch maken zij onder andere tassen, sieraden en illustraties.
In dit interview geven zij een blik in hun leven en vertellen ze wat hun producten zo eigen maakt.   

 


Noortje Oudshoorn // By Noot

Ik zou nog wel eens willen samenwerken met een muzikant. Muziek inspireert mij heel erg

 

Welk werk laat je op YEDS zien en welke achtergrond heeft dit werk? 
De ringen met steen en hout zijn mijn product. Door het natuurmateriaal te verwerken tot ring, laat ik mensen op een andere manier naar de stenen kijken. Het is van een alledaags ding opeens een sieraad, iets opvallends geworden. Dit concept zie je vaker terug in mijn werk.  

Welke karaktereigenschappen zijn terug te zien in je werk?
Toen ik jong was verzamelde ik van alles tijdens het buiten spelen. Mijn verzamelingen bestonden grotendeels uit stenen, veren, schelpen en takken. Ik kon mij als kind echt verwonderen over deze normale objecten. Ik denk dat ik deze nieuwsgierigheid en dit verwonderen nooit kwijtgeraakt ben. 

Hoe zou je je stijl omschrijven? 
Direct, psychologisch, expressief, conceptueel en los. Mijn werk kun je vooral herkennen aan de gedachte die erachter zit. Maar ook wel aan de directheid van mijn beeld.  

Met welk materiaal werk je graag? 
Ik heb niet per se een favoriet materiaal om mee te werken. Ik werk graag vanuit een idee en kies daarbij een passend materiaal. Ik zou ook graag een keer met goud of zilver aan de slag gaan en dit dan weer combineren met gevonden voorwerpen.  

Wie of wat is een inspiratiebron? 
Mijn inspiratie haal ik uit alles om me heen. Door bijvoorbeeld verhalen die ik lees of hoor, dingen die ik zie gebeuren of mij overkomen, objecten die ik vind en uit gesprekken die ik met mensen heb. Ik vind het interessant om het ware karakter van iemand te ontdekken. Ook haal ik mijn inspiratie uit de beeldende kunst.  


Lotte Gielens // Lotte Gielens Illustraties

Ik wilde als kind bioloog worden en op zee vissen bestuderen
 

Welk werk laat je op YEDS zien en welke achtergrond heeft dit werk? 
De kaarten van de vier dames zijn gemaakt voor een serie portretten. Ik kreeg hun foto’s waarop ze aan het repeteren waren voor een toneelstuk en daardoor heel dynamisch op de foto stonden. Hun gezichtsuitdrukking vond ik heel interessant omdat je kan zien hoe ze in werkelijkheid zijn zonder ze ontmoet te hebben.  
De kevers zijn gemaakt door verschillende insecten bij elkaar te zoeken, te verknippen en een heel nieuw dier te maken. Ik kan op die manier mijn eigen wereld maken en hem vormgeven zoals ik wil dat ie zou zijn. 

Welke karaktereigenschappen zijn terug te zien in je werk?
Ik ben heel precies en zelfkritisch. Elk lijntje moet op de goede plek staan, in de juiste dikte. Verder hou ik van rust, maar wil duidelijk zijn in wat ik te zeggen heb en dat is ook in mijn werk te zien. De focus ligt in datgene wat ik wil laten zien, terwijl de achtergrond rustig en wit is.  

Hoe zou je je stijl omschrijven? 
Simpel, maar met een diepe gedachte, emotie en gevoel. Veel zwart en wit. Rustig maar met een aanwezige sfeer.  

Met welk materiaal werk je graag?
Ik teken altijd met potlood en werk ze ook zo uit. Af en toe kies ik voor Oost Indische inkt. En ik heb veel analoge camera’s, dus ik wil kijken wat voor nieuwe dingen ik daar mee kan ontdekken.  

Is er iemand met wie je graag een keer zouden samenwerken? 
Lotte: We zijn allemaal apart bezig met onze eigen dingen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er gebeurd als wij met z’n drieën samen iets zouden maken.   

Wie of wat is een inspiratiebron?
Bas Jan Ader. Ik vind zijn werk heel interessant. Zijn manier van onderzoeken en fascinatie voor zwaartekracht vind ik mooi om te zien. Dat hij de Atlantische Oceaan probeerde over te varen en daarbij verdwenen is vind ik tragisch en dat maakte juist dat ik me meer in hem ging verdiepen.  


Simone van Well // Studio Wellwaar 

Een graphic novel maken is voor mij een droom die ik nog graag in vervulling zou brengen
 

Welk werk laat je op YEDS zien en welke achtergrond heeft dit werk?
Als product laat ik de tas met de beer zien. Op dit moment ben ik bezig met een reeks dierenportretten. De berenillustratie is er daar een van.  De tas is uniek, omdat ik de tas zelf naai en de stoffen  hiervan ook zelf bij elkaar zoek. De illustratie druk ik handmatig op de stof.  

Welke karaktereigenschappen zijn terug te zien in je werk?
Ik ben iemand die altijd alles goed overdenkt, die gedetailleerdheid zie je terug in de manier hoe ik teken. Daarnaast vind ik het interessant om typerende karaktereigenschappen van mensen en dieren te ontdekken, deze karaktereigenschappen vergroot ik in mijn illustraties.  

Hoe zou je je stijl omschrijven? 
Vrolijk, vrouwelijk, fantasievol, humoristisch en soms een beetje absurd. In mijn illustraties maak ik veel gebruik van inkt en natuurlijke kleurtinten. De lijnen zijn heel losjes, maar tegelijkertijd nauwkeurig aangezet.  

Met welk materiaal werk je graag? 
Allerlei soorten inkt, zoals Oost Indische inkt en inkt dat bestaat uit korrels. Lijnen zet ik graag aan met een fijn kwastje of fineliners. Kunsthars lijkt mij leuk om een keer uit te proberen. Daar kun je allerlei (transparante) vormen mee gieten en er miniscule objecten in verwerken, zoals gedroogde bloemen bijvoorbeeld.   

Is er iemand met wie je graag een keer zouden samenwerken? 
Een schrijver waarmee ik op één lijn zit zou leuke mogelijkheden bieden. Een idool van me is bijvoorbeeld Hayau Miyazaki van o.a. de magische film ‘Spirited Away’. Die man weet enorm mooie en inspirerende verhalen neer te zetten. Verhalen die wat onrealistisch zijn, maar tegelijkertijd ook veel sympathie wekken, doordat je zo in de huid van het hoofdpersonage kruipt. Je hebt dan echt het gevoel alsof je even ergens anders bent.  

Wie of wat is een inspiratiebron?
Als kind ben ik opgegroeid in een landelijk huis naast de bossen.  Hier had ik altijd veel dieren om mij heen en speelde ik graag buiten in de natuur. De invloed van deze jeugd zie je nu nog steeds terug in mijn werk. Zo is het mijn hobby om vele geïllustreerde prentenboekjes, sprookjes en encyclopediën over de natuur en het dierenrijk te verzamelen uit de tweedehandswinkel. Ook haal ik veel inspiratie uit mooie vormgegeven verpakkingen en producten die ik tegenkom.  


Interesse?
Neem ook een kijkje op hun website, daar kun je al hun producten zien en kopen! Wil je rechtstreeks in contact komen met Sinolo of met een van hen? Neem dan contact op door te mailen naar info@sinolo.nl.


In samenwerking met:

Lokaal Espresso Bar: we mochten hun mooie lunchruimte (en heerlijke taartjes) als achtergrond voor de fotoshoot gebruiken!  
Karen van Gilst: fotografie