Aangenaam! Ik ben Tiwánee van der Horst, architect-kunstenaar en ik maak 3D schilderkunst.


Favoriete website instagram. Dat is voor mij een fijn platform om geïnspireerd te raken, gelijkgestemde kunstenaars en makers te vinden en mijn eigen ideeën te delen. Maar verder kom ik niet vaak terug naar een specifieke website, ik kom eerder terug naar interessante boeken. Zoals op dit moment een biografie van John Cage. Hij werkte in het maken van zijn muziekstukken met het loslaten van controle en kans gebeurtenissen – ‘happenings’.

Creatief proces  Het moment tijdens het maken dat het initiële idee losgelaten moet worden maar er daarna iets anders uit komt wat je niet van te voren had kunnen bedenken of sturen. Iets wat dus in het moment ontstaat en op een ander moment nooit hetzelfde zou kunnen worden. Dat vind ik het leukste deel. Dit komt doordat de maaktechniek die ik gebruik een directe driehoeksverhouding is tussen mens, materiaal en machine, waarbij het soms nodig is om het materiaal en de machine te volgen. Vervolgens is het dan de kunst het resultaat niet te zien als een gefaalde uitwerking van het initiële idee, omdat de uitkomst niet zonder het startpunt kan. Tegelijkertijd vind ik het interessant om deze ideeën weer te delen met mensen die juist veel controle toepassen in hun werk. Zo laat ik muzikanten die normaal gesproken vooral met bladmuziek werken geïnspireerd op mijn werk een muziekstuk maken. Het moment dat alle input van verschillende disciplines dan op zijn plek valt is fantastisch! Een voorbeeld van een resultaat van zo’n samenwerking is te zien in deze performance video: https://youtu.be/j6O9C6SzO8A
Het minst leuk vind ik administratie. 

(Guilty) pleasure  ik weet niet of het een guilty pleasure is, maar ik geniet van het gebruiken van kleur en organische vormen!

YEDS Ik ben geabonneerd op yeds omdat: de visie van YEDS om een open galerie te maken van Rotterdam heel goed past bij mijn visie om de stad als canvas te zien. Kunst in de openbare ruimte, of zelfs openbare ruimte als kunst! Daarnaast is het super om op deze manier andere kunstenaars en makers te ontmoeten en te leren over hun werk.
 


Achtergrond Ik ben afgestudeerd als architect aan de TU Delft. Tijdens mijn afstudeerproject met de titel ‘The City as Canvas, Architecture as Painting; an intuitive approach to 3D printing’ raakte ik gefascineerd door het idee om architectuur als schilderkunst te maken. Sinds ik me kan herinneren heb ik een passie voor architectuur. Mijn schilderijen maakt ik altijd los van mijn architectonische werk. Tot ik in 2013 een muurschildering maakte in sloppenwijk Vidigal in Rio de Janeiro, wat een verassende impact had op de lokale gemeenschap. Vanaf toen werd ik steeds meer gegrepen door de relatie tussen schilderkunst en architectuur en vooral het gebied van overlap. Nu, zet ik steeds een stap verder in het verbinden van de kunsten met wetenschap. Met een analoge 3D schilder machine die ik samen met de o.a. de TU Delft ontwikkel maak ik sculpturen of ook wel ‘3D schilderijen’ om het architectonische maken zoals we het nu kennen te bevragen en los te laten van conventie in de bouw.

Opdrachten Ik ben te benaderen voor kunstwerken in de publieke ruimte en voor interieur opdrachten waarbij ik een integraal ontwerp maak voor gevel-, plafond-, wand-, en/of vloerdelen als onderdeel van een architectonisch plan. Daarnaast maak ik performances en installatie kunst voor evenementen zoals kunstfestivals.

Inspiratie Mijn inspiratie haal ik uit: de schilderkunst en de natuur(kunde), van pointillisme naar action painting en van zwaartekracht tot thermodynamica en quantum fysica. Van Hundertwasser tot Kandinsky.

Werkplek Keilewerf 2

Dit kan ik goed Ik ben goed in: verbinding leggen tussen artistieke disciplines en wetenschappelijke theorieën. Van anderen leer ik graag: over deze onderwerpen. Met een achtergrond in architectuur koppel ik wat ik leer van anderen die gespecialiseerd zijn in bijv. dans, componeren, werktuigbouwkunde of natuurkunde aan sculptuur en architectuur.


 

Jouw bedrijf, huis of evenement verrijken met (deze) kunst?

 


 


 

 

 

 

 

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------