Aangenaam!
Wij zijn Ilja Kramer en Francien van Cappelle en samen vormen wij de ontwerpstudio Van Cappelle en Kramer. Wij werken voornamelijk in opdracht en maken ruimtelijk werk wat vaak grafisch oogt en ontworpen is vanuit een sterk concept.


Achtergrond: Beiden hebben wij Ruimtelijk Ontwerp gestudeerd aan de kunstacademie AKV St. Joost in Breda. Tijdens de studie bleek ons werk zich vaak te begeven op meerdere disciplines, het werd dan ook met regelmaat benoemd als grafisch ontwerp of beeldende kunst. We hebben elkaar gevonden in het conceptuele en intuïtieve werken en de behoefte om altijd een boodschap uit te dragen met het werk. Sinds september 2016 werken we samen en hebben we zeer uiteenlopende, maar bijzondere projecten mogen doen. Van grootschalig in de vorm van een tijdelijke fontein voor de gemeente Breda, tot heel persoonlijk in de vorm van een gedenkstuk voor een gezin dat hun man en vader veel te vroeg verloor.

Opdrachten: Opdrachten met een sociaal maatschappelijke relevantie prikkelen ons het meest. De vragen die we intuïtief kunnen benaderen en waarbij de uitkomst een bepaalde kwetsbaarheid mag laten zien. Daarnaast gaan we graag op zoek naar de kern van een vraag om ook zo dicht mogelijk bij die kern te blijven met ons antwoord, waardoor het concept helder en krachtig is. De ontwerpkeuzes volgen vanuit dat concept, niet uit voorkeur voor materiaal, techniek en schaalniveau. Opdrachtgevers die de vraag heel open durven te stellen, kunnen bij ons zeker goed terecht.

Werkplek We zijn gevestigd in Breda en werken vanuit een studio in een gebouw met andere creatieve makers. Met z’n tweeën werken we aan een grote tafel en om ons heen zijn de projecten te zien waar we aan werken, vanwege het inspiratiemateriaal, teksten en schetsen die we aan de muren hangen.

Inspiratie Inspiratie halen wij uit het observeren van mensen en gedrag, interactie/communicatie tussen mensen en maatschappelijke actualiteiten.

Goed in Onze kwaliteit zit in het kernachtig benaderen van de vraag en daarop te reageren met een helder concept. We zoeken de nuance op in onderwerpen die gevoelig liggen, waardoor het resultaat vaak een bepaalde kwetsbaarheid toont. We houden ervan om met veel verschillende mensen te praten en zo andere perspectieven te zien en horen over de onderwerpen waar we onszelf mee bezighouden.

Favoriete website De Correspondent is een van onze favoriete websites. Er zijn interessante artikelen te vinden vanuit veel verschillende invalshoeken én het is ook nog eens mooi vormgegeven, ook fijn.

Creatief proces Het eerste begin en allerlaatste stukje van het creatieve proces maken ons het meest gelukkig. De conceptfase, wanneer alles nog open staat en iedere gedachte welkom is. En het moment van opleveren, wanneer je alles bij elkaar ziet komen waar je zo hard aan hebt gewerkt. We zijn zelf geen makers in de zin van ‘bouwvrouwen’ maar zouden het liefst wel alles zelf in de hand willen houden. Daarom is het niet altijd leuk om een deel van de uitvoering uit handen te moeten geven. Gelukkig doen we dat vaak in samenwerking met fijne mensen, wat het een stuk minder vervelend maakt.

(Guilty) pleasure Onze guilty pleasure? Koffietentjes opzoeken onder werktijd. En dan nog een stuk taart erbij nemen.

YEDS Wij zijn geabonneerd op YEDS, omdat we graag in contact komen met nieuwe makers en opdrachtgevers (ook buiten Breda). 


Jouw bedrijf, huis of evenement verrijken met (deze) kunst?


PORTFOLIO

IF WE SPEAK

188 uitspraken uit de media.
Geroepen, gefluisterd, geschreeuwd.
Soms liefdevol, soms vol verdriet.
Soms hatelijk, soms vol paniek.
Hoe gaan we verder met elkaar?
Een installatie als reactie op de groeiende angst en wantrouwen
in de maatschappij voor vluchtelingen, aanslagen, de toekomst
en voor elkaar.

 

BIOBASED LICHTOBJECT | IN OPDRACHT VAN GREEN CHEMISTRY CAMPUS

Het ontwerp is een uitvergroting van een petrischaaltje. Dit beeld legt de link naar een laboratorium, organisch materiaal en het belangrijkst: naar groei. Passend bij een plek waar een groei doorgemaakt wordt, door bedrijven die de stap nemen om op te schalen. Namelijk de demoruimte van de Green Chemistry Campus.

Foto's:  Job Stribos

 
Sobrietas

Sobrietas

RELATIEGESCHENK | STICHTING SOBRIËTAS

Een relatiegeschenk in opdracht van Stichting Sobriëtas.
Iedere organisatie die door deze stichting wordt
ondersteund ontvangt één kandelaar. Wetende dat ze deel
uitmaken van een groter geheel. Van een netwerk waarin
iedereen de steun van Stichting Sobriëtas met elkaar
gemeen heeft.

  

 

 

 

 

 

DE VREDE FONTEIN | GEMEENTE BREDA

De Vrede Fontein is ontworpen ter gelegenheid van‘350 jaar Vrede van Breda’. De fontein biedt een fysieke ervaring van conflict en vrede. Het gaat over de
geschiedenis, maar ook over de link naar het heden.Muren van water komen op en drijven mensen uit elkaar.Uiteindelijk vallen de scheidingen weg en worden bezoekers weer met elkaar verenigd. De woorden op de vlaggen om de fontein heen zijn niet alleen een begrip, maar ook een vraag.
Wanneer ben je vriend? Wanneer ben je vijand?

Foto links door: Joyce van Belkom

 

TECHNOLOGISCHE EENHEIDSWORST | IN OPDRACHT VAN MINISTERIE VAN OCW IN SAMENWERKING MET AKV ST. JOOST

Dit werk visualiseert een perspectief op onderwijs in de toekomst.
Het laat een ongewenste ontwikkeling zien van het onderwijs in de toekomst en is daarmee een pleidooi om jonge mensen kwaliteiten te laten ontwikkelen waarmee ze zich kunnen onderscheiden én bevrijden van alles wat technologische eenheidsworst oplevert.

Fotografie: Jesse Huiskamp

 
Parallax_3.jpg

PARALLAX | GEDENKSTUK, PARTICULIERE OPDRACHT
Het ontwerp voor deze mobiel is een gedenkstuk en vormt de verbeelding van een gezin. De twee buitenste ringen staan voor de ouders, de kleine ringen voor hun drie kinderen. De grootste ring, de overleden vader van het gezin, staat op grotere afstand van de kinderen dan hun moeder. Echter draaien beiden altijd samen rondom de kinderen. Kijkend door de grote ring is er altijd zicht op de andere vier ringen.